Lifestyle

ZAŠTO NIKADA NE SMETE DA PUNITE MOBILNI TELEFON U HOTELSKOJ SOBI: Može skupo da vas košta!

Na odmoru želite da budete opušteni i da ne razmišljate o bilo čemu.

22.07.2024 07:01

ZAŠTO NIKADA NE SMETE DA PUNITE MOBILNI TELEFON U HOTELSKOJ SOBI: Može skupo da vas košta!
Shutterstock

Lepo zvuči, ali nije baš uvek moguće. Naime, Ben Van Pelt, stručnjak za bezbednost na internetu, apeluje na sve ljude koji idu na odmor, da za punjenje mobilnog telefona nikada ne koristite USB portove koji se nalaze u hotelskim sobama.

Iako zvuči primamljivo da bar nekoliko dana zaboravite na razne ispravljače, i prosto iskoristite ono što nudi hotel, napravićete veliku grešku koja može skupo da vas košta, i to bukvalno.

Van Pelt napominje da ako telefon punite direktno, na USB portu, bez korišćenja ispravljača, rizikujete da vaši lični podaci, od adrese do bankovnog računa, završe u rukama kriminalaca koji često koriste javne USB portove za instalaciju "malware" softvera koji krade vaše podatke, a ova tehnika je poznata pod nazivom "juice-jacking".

Shutterstock

Najbolje je da mobilni punite na standardan način

 

Kao i uvek, prvo će na udaru biti vaše lozinke, brojevi kreditne kartice i matični broj.

Da bi se izbegli ovi nepotrebni rizici na odmoru, stručnajci savetuju da mobilni punite kao i obično, direktno, bez korišćenja USB porta.

Jasno je da je ponekad teško na vreme napuniti bateriju, pa se savetuje da spakujete "power bank" ili USB blokator koji sprečava upad opasnog softvera, piše Mirror.

Iako su i Android i Apple već ove godine objavili brojne dopune softvera, ipak se preporučuje da otvorite četvore oči i da spremni krenete na put, sa rezervnim načinom za punjenje telefona. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)