Odrasli

TRNU VAM RUKE, KOČI SE VRAT? Za sve je kriva JEDNA stvar koju koristimo svaki dan!

U digitalnom dobu zavisnost od mobilnih telefona je postala normalna, ali to sa sobom nosi i brojne rizike.

20.06.2024 08:30

TRNU VAM RUKE, KOČI SE VRAT? Za sve je kriva JEDNA stvar koju koristimo svaki dan!
Shutterstock

Ukoliko osetite da vam trnu prsti i da vas često boli vrat, vreme je da promenite način na koji koristite mobilni telefon. Po rečima Etana Beneta, vlasnika firme za izradu mobilnih aplikacija, predugo korišćenje telefona tokom dana može dovesti do ponovljenih povreda tetiva i kompresije nerava.

Takođe, on napominje da prekomerno korišćenje mobilnog telefona izaziva hronične bolove u vratu i neprijatno osećanje peckanja u prstima. Takođe dovodi do povećanog stresa i poremećaja spavanja. Etan napominje da je rano prepoznavanje ovih simptoma veoma važno u prevenciji raznih bolesti.

Utrnulost ili peckanje u prstima, slabost u rukama i problemi sa hvatanjem predmeta, mogu da predstavljaju naznake sindroma kubitalnog tunela i karpalnog tunela.

Shutterstock

Posledice prekomernog korišćenja mobilnog telefona

- Traženje pomoćoi na vreme zbog oštećenja nerava izazvanih korišćenjem mobilnih telefona, je ključno za pravilnu dijagnozu i tretman. Ukoliko se simptomi poput bola u vratu i peckanja u prstima stalno ponavljaju, morate odmah da potražite pomoć lekara, jer to bi mogli da budu simptomi sindoma karpalnog tunela. A ako se ne leči, ovaj sindrom može da dovede do trajnog oštećenja nerava - kaže Benet i dodaje:  

- Lekarsku pomoć treba da potražite i ako osetite da oštećenje nerava utiče na vaše svakodnevne aktivnosti i kvalitet vašeg života. 

Kako da smanjite rizik od oštećenja nerava:

  • Pravite pauze tokom upotrebe telefona,
  • Vodite računa o svom držanju
  • Ne držite vrat predugo u jednom položaju
  • Redovno se istežite i vežbajte

BONUS VIDEO:

Komentari (0)