Tetka Saveta

NAPOLJU SVE GORI, ALI ZNATE LI DA I VAŠ MOBILNI MOŽE DA IZAZOVE POŽAR: Evo kako da sprečite njegovo pregrevanje!

Pratite savete i sačuvajte uređaj od oštećenja.

13.07.2024 19:30

NAPOLJU SVE GORI, ALI ZNATE LI DA I VAŠ MOBILNI MOŽE DA IZAZOVE POŽAR: Evo kako da sprečite njegovo pregrevanje!
Shutterstock

Temperature su ovih dana dostigle svoj maksimum. Bilo da pokušavate da se rashladite u kafiću, pored vode ili čak u svom dvorištu, imajte u vidu da vaš mobilni telefon može postati pregrejan zbog visokih temperatura. Ostavljanje telefona na direktnom suncu može izazvati nekoliko ozbiljnih problema zbog pregrevanja.

Ovo se dešava ukoliko se mobilni pregreje

Automatsko isključivanje: Većina modernih telefona ima zaštitne mehanizme koji isključuju uređaj kada temperatura postane previše visoka kako bi se sprečila trajna oštećenja.

Brže pražnjenje baterije: Visoke temperature mogu ubrzati pražnjenje baterije i smanjiti njen kapacitet na duži rok.

Trajno oštećenje baterije: Litijum-jonske baterije su posebno osetljive na visoke temperature, što može dovesti do trajnog smanjenja kapaciteta, nabubrenja ili u ekstremnim slučajevima eksplozije.

Degradacija performansi: Uređaj može smanjiti performanse kako bi se smanjila proizvodnja toplote, što će rezultirati sporijim radom i lošijim odzivom.

Oštećenje ekrana: Visoke temperature mogu prouzrokovati fleke, trajne mrlje ili druge vrste oštećenja na ekranu. Kod OLED ekrana, može doći do "burn-in" efekta.

Deformacija kućišta: Plastika i drugi materijali od kojih je izrađen telefon mogu se deformisati ili oštetiti pod uticajem visokih temperatura.

Rizik od požara: U ekstremnim slučajevima, pregrejani telefon može izazvati kratki spoj, što može dovesti do požara.

Da biste zaštitili svoj uređaj, evo nekoliko saveta i trikova kako da izbegnete pregrevanje telefona dok uživate u letnjim radostima.

Držite telefon u senci

Kada ste napolju, čuvajte telefon dalje od direktne sunčeve svetlosti. Možete ga staviti ispod suncobrana, peškira, šešira ili u torbi.

Koristite zaštitne futrole

Koristite futrole koje su dizajnirane da smanje pregrevanje. Neke futrole imaju ventilacione otvore ili su napravljene od materijala koji ne zadržava toplotu.

Isključite nepotrebne funkcije

Isključite Bluetooth, GPS, Wi-Fi i nepotrebne aplikacije koje troše procesorsku snagu i zagrevaju telefon. Smanjite osvetljenost ekrana kada nije potrebna visoka svetlost.

Koristite rashladne dodatke

Postoje prenosivi ventilatori ili rashladni jastuci specijalno dizajnirani za mobilne uređaje. Ovi dodaci mogu pomoći u održavanju niske temperature telefona.

Izbegavajte intenzivnu upotrebu

Izbegavajte igranje zahtevnih igara, gledanje video snimaka u visokoj rezoluciji ili obavljanje drugih zadataka koji opterećuju procesor dok je telefon izložen visokoj temperaturi.

 

 

Redovno ažurirajte softver

Uverite se da je softver telefona ažuriran, jer ažuriranja često sadrže optimizacije koje mogu pomoći u smanjenju pregrevanja.

Izvadite telefon iz futrole

Ako primetite da se telefon pregrejava, izvadite ga iz futrole kako bi mogao bolje da se hladi.

Izbegavajte punjenje na suncu

Nemojte puniti telefon dok je izložen suncu ili visokim temperaturama, jer punjenje dodatno zagreva bateriju.

Korišćenje aplikacija za praćenje temperature

Postoje aplikacije koje prate temperaturu telefona i mogu vam pomoći da prepoznate kada se uređaj pregrejava i da preduzmete korake za hlađenje.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)