Brak i veze

VEZA VAM JE U KRIZI, A VI NE UVIĐATE PROBLEM: Dovoljno je da promenite samo jednu naviku!

Mnogi to rade pre spavanja i žale se na narušen odnos.

04.05.2024 21:58

VEZA VAM JE U KRIZI, A VI NE UVIĐATE PROBLEM: Dovoljno je da promenite samo jednu naviku!
Shutterstock

Mnogi su već navikli na scenario u kojem, pre spavanja, poslednje budne trenutke provode gledajući interent putem telefona. Univerzitet Bejlor sproveo je studiju koja je otkrila da mobilni telefoni često ometaju komunikaciju parova. Čak 70 odsto ispitanika priznalo je da im mobilni telefon često ili stalno ometa komunikaciju sa partnerom. Terapeutkinja Trejsi Ros ističe da je ovo problem sa kojim se suočavaju mnogi parovi, a često se žale da im je partner stalno rasejan i da im je teško privući njegovu pažnju.

Korišćenje telefona pre nego što zaspite može značiti da propuštate priliku da podelite iskustva, osećanja i brige sa svojim partnerom, stvarajući veću distancu, umesto uspostavljanja što bolje veze. Pored toga, ova navika može negativno uticati na se*sualni život, smanjujući šanse za intimnost i posvećenost.

Shutterstock

Mobilni telefoni glavni problem u komunikaciji

Uspostavite pravila oko korištenja telefona

Psihoterapeutkinja Ejmi Hartstain predlaže da parovi uspostave “pravila telefoniranja”, kao što je primena pravila o zabrani upotrebe mobilnog telefona tokom večere, izleta ili vožnje. Takođe se predlaže da parovi jedno veče tokom radne nedelje ili vikendom pokušaju da budu bez telefona, kako bi se povezali i uživali jedno u drugom.

- Nešto što je pomoglo mom partneru i meni je da primenjujemo pravilo bez mobilnog telefona kada večeramo, na izlasku smo i kada smo u kolima, bez obzira na to ko vozi - istakla je terapeutkinja, a o tome je pisao HuffPost.

Razgovarajte zajedno o svojim navikama za spavanje

Ako idete u krevet otprilike u isto vreme i nađete se kako skrolujete telefonom jedno pored drugog, zastanite, razmislite. Zapitajte se: da li želimo da nastavimo da skrolujemo? Možda možemo naći nešto da radimo zajedno? A možda bismo mogli da pustimo mobilne telefone na neko vreme.

Shutterstock

Savet je da bar zajedno sa partnerom gledate isti sadržaj

Da li koristite mobilni telefon da biste izbegli partnera

Ako ste stalno na svom mobilnom pre spavanja, razmislite zašto bi to moglo biti i da li to ima neke veze sa vašim partnerom. Zapitajte se da li koristite telefon da biste izbegli partnera i ako jeste, zašto. Ako se aktivno ne trudimo da ih promenimo, loše navike se još dublje ukorenjuju.

Uključite i partnera

Ako jedno drugome čitate vesti ili pokazujete smešne snimke o kućnim ljubimcima, onda i dalje skrolujete, ali se takođe i povezujete jedno sa drugima, a to je cilj.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)