Brak i veze

PITATE SE GDE VAŠ ODNOS VODI? Psiholozi otkrivaju 3 GLAVNA ZNAKA koja definišu vezu kao "materijal za brak"

Pronalaženje prave osobe za ceo život je individualna stvar, međutim, neka istraživanja sugerišu "znakove pored puta".

03.05.2024 19:42

PITATE SE GDE VAŠ ODNOS VODI? Psiholozi otkrivaju 3 GLAVNA ZNAKA koja definišu vezu kao "materijal za brak"
shutterstock.com

Mnogi ljudi nisu potpuno sigurni u izbor svog partnera za ceo život. To je "mač sa dve oštrice", međutim vođeni time da delimo zajedničke ciljeve i vrednosti i da, naravno, postoji ljubav, dovoljan nam je temelj da budemo koliko-toliko "mirni" da pored sebe imamo pravu osobu. Saznanje da smo se zaljubili u ideju o nekome i gledanje kroz ružičaste naočare može biti zastrašujuće.

Naučna istraživanja su ipak po tom pitanju "probila zemlju", navodi Forbes. Iako traženje prave osobe nikada ne može da se svede pod nauku, neki empirijski dokazi se smatraju jasnim pokazateljima otporne veze.

Ukloliko uočite ova tri znaka u vašoj vezi, spremni ste za sledeći korak.

Zajedničko vreme nije obaveza

Bez obzira da li se radi o razgovoru, nekoj aktivnosti ili jednostavno uživanju u tišini, zajedničko vreme koje provodite sa partnerom treba da vam bude nešto čemu se radujete.

Jedna studija od pre tri godine koja je objavljena u Conteporary Family Therapy, otkriva da oni koji su provodili više vremena u interakciji sa svojim partnerom, doživljavaju veću bliskost sa njim. Oni koji vole da razgovaraju i provode vreme sa partnerom u kvalitetnim diskusijama imaju veće zadovoljstvo u vezi kao i kvalitetniju vezu.

shutterstock.com

Uživanje u nekoj aktivnosti ili jednostavnoj tišini, dobar je pokazatelj da se veza razvija ka braku

Romantična veza koja obećava, podrazumeva nekad da usporite i opustite se u društvu drugih. Ne treba da podrazumevate kako vaša veza treba da bude ispunjena samo uzbudljivim aktivnostima i ćaskanjem, zajedničko opuštanje u prijatnoj tišini ili mogućnost bavljenja nekim sopstvenim aktivnostima i hobijima može biti pokazatelj da ste u pravoj vezi.

Komunicirate konstruktivno

Psiholog Mark Trevers za taj portal navodi da način na koji partneri međusobno komuniciraju može da poboljša vezu ili da je prekine. Ukoliko postoji nekompatibilnost u komunikaciji među partnerima, malo je verovatno da će doći do stadijuma da razmatraju brak. Ako se dešavaju destruktivne komunikacije to može dovesti do čestih svađa među partnerima ili do namernog ignorisanja.

Ista studija zaključuje da kvalitetna komunikacija u vezi, dovodi do većeg zadovoljstva vezom, a parovi kasnije primećuju manje negativnih kvaliteta u brakovima.

Jedna studija iz 2020 pokazala je da pozitivno ponašanje održavanja veze i povezivanje romantičnog partnera sa sopstvenim identitetom, stvara veće zadovoljstvo u vezi. Deljenje zadataka, sigurnost i otvorenost mogu olakšati vezu između para.

shutterstock.com

Konstruktivan razgovor prema istraživanjima povećava zadovoljstvo vezom

Ako vaša veza podrazumeva otvorenu komunikaciju, uvažavanje i podelu posla onda je na dobrom putu da se kruniše brakom.

Vaš partner je vaša finansijska sposobnost

Ukoliko ste finansijski kompatibilni sa partnerom to može otkloniti mnoge brige i nesigurnosti u vezi. Ako su vam finansijski ciljevi usklađeni to vam može pomoći da kao veliki tim pristupite troškovima i štednji. Doživljavanje vašeg partnera kao sposobnog za donošenje finansijskih odluka pružiće vam osećaj udobnosti i otkloniti zabrinutost u nekim nepredviđenim situacijama. Jedna studija je otkrila da način na koji parovi upravljaju finansijama utiče na kvalitet odnosa. Efikasno finansijsko upravljanje ispunjava potrebe i smanjuje finansijsku neizvesnost u budućnosti, navodi taj sajt.

Ova studija je pokazala da je posebno važno na koji način partneri upravljaju kreditima i osiguranjima i da to igra važnu ulogu u kvalitetu odnosa. Deljenje finansijskih ciljeva i pokazivanje zdravog finansijskog upravljanja može biti pokazatelj za odgovarajućeg životnog partnera.

Psiholozi napominju da je brak obaveza, a odvajanje vremena da procenite svoju kompatibilnost i spremnost je svakako važan korak u obezbeđivanju snažnog i zdravog partnerstva.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)