Lifestyle

PROVELA JE 20 GODINA IZA REŠETAKA ZBOG UBISTVA SVOJE ČETVORO DECE: Otkrivena je gorka istina i sada je svima žao

Smatrana je najgorom majkom na svetu.

29.06.2024 20:35

PROVELA JE 20 GODINA IZA REŠETAKA ZBOG UBISTVA SVOJE ČETVORO DECE: Otkrivena je gorka istina i sada je svima žao
Handout / AFP / Profimedia

Ketlin Folbig je nekada smatrana najgorim serijskim ubicom u Australiji i najgorom majkom. Optužena je za ubistvo svoje četvoro dece. Njen slučaj je opisan kao jedna od najvećih australijskih grešaka pravde. Radilo se o smrti njeno četvoro male dece Kejleba, Patrika, Sare i Laure - od kojih je svako iznenada umrlo između 1989. i 1999. godine, starosti između 19 dana i 18 meseci. Tužioci na njenom suđenju tvrdili da ih je ona ugušila. Ona je 2003. godine osuđena na 40 godina zatvora za ubistva. Kasnije je po žalbi smanjena na 30 godina, ali je Folbig izgubila niz pravnih izazova koji su pokušavali da ponište njene presude. Ipak, zahvaljujući nauci koja je napredovala smatra se da je oslobođena zahvaljujući proveri da li su deca mogla biti mrtva i prirodnim putem.

Vrhovni sud Novog Južnog Velsa presudio je da dokazi koji su prvobitno korišćeni za zatvaranje Ketlin Folbig "nisu pouzdani". U njenoj 56-oj godini su je pomilovali i pustili nakon 20 godina provedenih u zatvoru. Ona je tvrdila da su dokazi o njenoj nevinosti decenijama bili "zanemareni i odbačeni".

- Sistem je radije okrivio mene nego prihvatio da deca ponekad mogu da umru iznenada, neočekivano i srceparajuće - rekla je ona ispred suda.

Slučaj se oslanjao na posredne dokaze, koristeći njene dnevnike - koje nikada nisu pregledali psiholozi ili psihijatri - da bi je prikazali kao nestabilnu majku, sklonu besu, navodi BBC.

 

Handout / AFP / Profimedia

Ova žena je smatrana najgorim serijskim ubicom

Ranije prošle godine, značajna istraga o njenom slučaju zaključila je da postoji razumna sumnja u njenu krivicu, zbog naučnih otkrića da su njena deca mogla umreti prirodnom smrću zbog neverovatno retkih genskih mutacija.

Zapravo, Kejleb koji pati od laringomalacije preminuo je u snu, Patrik je umro od posledica moždanog udara, dok su Sara i Lora koje su imale respiratorne infekcije preminule u krevecu.


Ketlin Donovan je rođena 14. juna 1967. u Australiji. 8. januara 1969. njen biološki otac, Tomas Džon "Tafi" Briton, ubio je njenu majku Ketlin Mej Donovan, uboo je 24 puta. Ketlin je tada imala 18 meseci. Njen otac je uhapšen dan nakon ubistva, i odslužio je 15 godina zatvora zbog ubistva pre nego što je deportovan u Englesku. Ona je potom smeštena u hraniteljsku porodicu. Potom je godinu dana kasnije smeštena u dečiji dom Bidura. Dva meseca kasnije, ona se preselila u stalni smeštaj u hraniteljstvo. Ovde je upoznala i svoju sestru Leu Bovn. Napustila je školu sa petnaest godina i udala se za Krega Gibsona Folbiga 1987. godine, a razveli su se 2000. godine.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)