Telo

TRI VAŽNA RAZLOGA ZAŠTO ŽENE STARIJE OD 40 GODINA TREBA DA KONZUMIRAJU PARADAJZ: Evo kako da izgledate 10 godina mlađe

Nepresušna riznica vitamina i minerala.

16.08.2024 07:01

TRI VAŽNA RAZLOGA ZAŠTO ŽENE STARIJE OD 40 GODINA TREBA DA KONZUMIRAJU PARADAJZ: Evo kako da izgledate 10 godina mlađe
shutterstock.com

Paradajz je moćan izvor minerala i vitamina, i iako je koristan za sve uzraste, posbno se preporučuje starijim ženama, koje imaju više od 40 godina. Paradajz ne samo da čuva srce i vid, nego je i neverovatno koristan u negi kože.

Paradajz je mnogo više od običnog povrća - on je pravo blago za naše zdravlje. Pored izuzetnog ukusa, paradajz je zdrava namirnica koja sadrži brojne hranljive sastojke - vitamini A, B1, B3, B6, C i K, bakar, kalijum i magnezijum, vlakna i šećer.

Pozitivno utiče na zdravlje srca

Jedna od ključnih koristi paradajza je njegov pozitivan uticaj na zdravlje srca. Likopen, crveni pigment koji paradajzu daje prepoznatljivu boju, pokazao se kao moćan saveznik u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Pored toga, paradajz je dobar izvor kalijuma, ključnog minerala za zdravlje srca.

Neguje kožu

Paradajz nije samo ukusan u salatama - on može biti i odličan saveznik u nezi kože. Likopen, koji je prisutan u ovom voću, deluje kao antioksidans i doprinosi zdravlju kože. Upotreba paradajza u negi kože datira još iz davnina, a čak i slavna glumica Sofija Loren pripisuje svoj mladolik izgled upravo ovom sastojku.

Paradajz može pomoći u rešavanju problema sa masnom kožom, aknama i proširenim porama.

Shutterstock

Paradajz je veoma koristan u negi kože

Dobar je za zdravlje očiju

Fitokemikalije i karotenoidi poput likopena, beta karotena i luteina, čine paradajz izuzetno korisnim za zdravlje očiju, naročito tokom procesa starenja, prenosi Healthline.com.

Pomoć tokom menopauze

Vitamin B6, koji se nalazi u paradajzu, igra ključnu ulogu u balansiranju hormona tokom faza menopauze. Takođe, antioksidativno dejstvo likopena može pomoći u ublažavanju simptoma menopauze i smanjenju oksidativnog stresa.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)