Lifestyle

OVO SREDSTVO PROTIV SMRDIBUBA NA PARADAJZU JE SPAS: Stanite napastima na put, poješće vam sav plod!

Vole paradajz više nego išta, a teško ih je potpuno istrebiti.

19.07.2024 18:15

OVO SREDSTVO PROTIV SMRDIBUBA NA PARADAJZU JE SPAS: Stanite napastima na put, poješće vam sav plod!
Shutterstock

Poslednjih godina, smrdibube, poznate po svom neprijatnom mirisu, postale su pravi problem širom sveta, uključujući i našu sredinu. Ove invazivne vrste iz Azije i Afrike lako se šire i brzo postaju nepoželjni gosti u našim domovima i vrtovima. Iako ne predstavljaju ozbiljnu pretnju zdravlju, njihovo prisustvo može biti neprijatno. Posebno ako u bašti gajite paradajz koji ove štetočine naprosto obožavaju.

Evo kako da se efikasno borite protiv njih.

Preprečite im ulaz u kuću ili postavite zamke

Najbolji način da sprečite smrdibube da uđu u vaš dom je da zatvorite sve pukotine i otvore oko prozora, vrata i drugih potencijalnih ulaza. Upotrebite dihtung traku za prozore i vrata, a mreže i komarnici mogu dodatno pomoći.

Postavite dvostrane lepljive trake ili feromonske zamke koje privlače i hvataju smrdibube. Ove zamke su efikasne za kontrolu broja insekata.

Za brzo rešenje, koristite usisivač. Nakon usisavanja, odmah praznite kesu van kuće kako biste sprečili ponovni povratak smrdibuba.

Prirodni i industrijski repelenti

Soda bikarbona je poznata po svojoj sposobnosti da odvrati smrdibube. Pospite sodu po ivicama i područjima gde se često pojavljuju. Takođe, pripremite sprej od sitno naseckanog belog luka, vode i limuna, i prskajte oko prozora i duž lajsni.

Shutterstock

Smrdibube na paradajzu

Ako prirodni metodi ne daju rezultate, možete se okrenuti univerzalnim insekticidima. Ipak, budite oprezni i redovno ponavljajte tretmane, jer smrdibube mogu razviti otpornost.

Smrdibube na paradajzu: Kako ih zaštititi

Smrdibube su poznate po tome što napadaju voće i povrće, posebno paradajz, paprike i jabuke. One isisavaju sok iz plodova, čime pogoršavaju kvalitet i uzrokuju loš miris. Da biste zaštitili paradajz, probajte sledeće metode:

Nim ulje

Nim ulje, prirodni biljni ekstrakt iz drveta "neem", poznato je po svojoj efikasnosti protiv insekata. Razblažite ga u vodi (oko 1-2% koncentracije) i prskajte po biljkama. Ovaj prirodni pesticid ometa razvoj smrdibuba i može pomoći u njihovoj kontroli.

Ovo ulje se pokazalo kao vrlo delotvorni repelent dosadnih napasti, a vaš paradajz u bašti će uspeti da poraste i sazri, bez da ga smrdibube izgrickaju. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)