Tetka Saveta

OPASNIJE SU I OD BUBAŠVABA, NAROČITO ZA DECU! Evo gde BUBE RUSI legu jaja i kako da sprečite invaziju!

Što je toplije napolju, sve više insekata se pojavljuje, a naročito su opasne bube rusi.

07.07.2024 11:40

OPASNIJE SU I OD BUBAŠVABA, NAROČITO ZA DECU! Evo gde BUBE RUSI legu jaja i kako da sprečite invaziju!
Shutterstock

Ovaj insekt pripada porodici bubašvaba, a u nekim situacijama može biti i opasnija po zdravlje, od "klasične" bubašvabe. Ono što je problem je što ih nije lako isterati iz kuće, i ako ne reagujete brzo, one će se nakotiti velikom brzinom i teško ćete zaustaviti invaziju. 

Iako se kod nas odomaćio naziv buba rus, njeno pravo ime je buba prus (Phyllodromia Germanica).

Kako da prepoznate ove insekte?

Buba rus se lako prepoznaje po svetlo smeđoj ili žuto-smeđoj boji. Odrasle bube narastu do dužine od 13-16mm. Imaju dve paralelne crne pruge smeštene odmah iza glave. Njihove antene su relativno dugačke, služe kao moćni senzorski uređaji za procenu njihove okoline, pronalaženje hrane i primanje poruka od drugih buba rusa.

Na glavi se nalaze oči, krupne, izbočene, dugačke čekinjaste, člankovite antene i usni aparat za grickanje. Telo im je, kod odaraslih jedinki, prekriveno krilima koje koriste za trčanje. Mlade jedinke nemaju krila. Smeđe bubašvabe imaju jasno diferencirane i odvojene polove, komuniciraju, i imaju mogućnost međusobnog prepoznavanja.

Brzo razmnožavanje

Buba rus je izdržljiv i agilan insekt koji pored toga što se može zavući i provući kroz najfinije pukotine u potrazi za skrovištem i hranom, izuzetno brzo razmnožavaju.

Svaka ženka može nositi do 40 jajašaca, a godišnje se može proizvesti čak 6 generacija. Njihova populacija ima tendenciju brzog porasta i zbog toga često zahtevaju stručno lečenje.

Shutterstock

Ovi insekti pripadaju porodici bubašvaba

 

Koliko su štetne bube rusi?

Iako tako ne izgledaju, buba ruse nose veliki broj virusa, bakterija i parazita koji mogu prouzrokovati dijareju, koleru, salmonelu i druge ozbiljne zdravstvene probleme. Šire nečistoće po kućama, zagađujući hranu i posuđe.

Neka istraživanja pokazuju i da razvoj astme kod dece može biti direktno povezan sa prisustvom ovih štetočina.

Kako buba rusi ulaze u stanove?

Buba ruse se najčešće nalaze u zatvorenom prostoru, preferiraju vlažni prostor sa hranom i vodom u blizini. U kućama i stanovima ih obično možemo pronaći u kuhinjama i kupatilima, ali se često pronalaze i u drugim delovima kuća.

Buba ruse su česta pojava u stanovima. U stambenim zgradama sa više jedinica mogu se lako kretati između jedinica, koristeći zajednički vodovod i cevi kao autoput.

Možete ih uneti i kada unosite namirnice, u kesama ili kartonskim kutijama.

Kako da se rešite buba rusa?

Eliminisanje buba rusa u sopstvenoj režiji može biti veoma teško. Oni su uglavnom noćni insekti koji se brzo razmnožavaju i lako prilagođavaju novim okruženjima. Ostavljanje samo jednog jajašca ili odraslih iza sebe će rezultirati ponovnom infestacijom, navodi dezinsekcija-deratizacija.com.

Pa njihovo pojavljivanje iznova u većem broju može biti frustrirajuće.

Zato je najbolje rešenje da se rešite buba rusa da pozovete službu za dezinsekciju. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)