Lice

NE TREBA VAM BOTOKS DA BUDETE MLADOLIKI: Stručnjaci preporučuju nekoliko uobičajenih koraka u nezi koji će preporoditi kožu (FOTO)

Godine se nažalost nekada ne mogu sakriti.

05.12.2023 16:00

NE TREBA VAM BOTOKS DA BUDETE MLADOLIKI: Stručnjaci preporučuju nekoliko uobičajenih koraka u nezi koji će preporoditi kožu (FOTO)
shutterstock.com

Prvi znakovi starenja su bore, pigmentacija i mrlje od sunca. Osim što godine čine svoje, stručnjaci navode da i drugi faktori utiču na to da koža stari, a među njima su genetika, sunce, pušenje i alkohol. Prema Romi Sumskiene, višem estetskom terapeutu iz Londona, stres takođe ima veliku negativnu ulogu u starenju kože. A mnogi možda neće poverovati i prekomerno vežbanje predstavlja jedan vid stresa. 

Kako Roma navodi, koža je organ poput drugih organa i ona oseća stres pa bi trebalo da bude prioritetna u našoj borbi protiv starenja. Naravno, većina žena se danas okreće botoksu i drugim preventivnim načinima podmlađivanja kože, međutim, stručnjaci navode da postoji rutina koja ne zahteva mnogo vremena niti troškova, a koja će podmladiti vašu kožu i vratiti joj mladalački sjaj. Evo šta vam je činiti:

Napravite masažu lica

Većina nas je pognuta nad tastaturama i telefonima po ceo dan i vrat i ramena nisu jedini koji osećaju napetost. Roma napominje da naše lice zapravo nosi najviše napetosti, piše britanski San.

Najbolji način da se lice izmasira je nanoseći serum, praviti brze pokrete u pravcu nagore jer to stimuliše cirkulaciju. Tako se oslobađa i napetost koja često dovodi do glavobolje i bolnih očiju i vilice. Preporučuje se da se masaža radi oko 30 sekundi, a da onda da štipate lice 30 sekundi i to obrve palcem i kažiprstom od vrha nosa do obrva.

shutterstock.com

Masaža je jedan od glavnih koraka u nezi kože

Očistite lice

Čišćenje je izuzetno važno kako ujutru tako i uveče zbog šminke koju tokom dana nanosimo ali i zbog zadržavanja prljavštine na površini kože. Ukoliko ne uklonimo šminku, Roma otkriva da to začepljuje naše pore i može dovesti do lošeg tena. Dobri sastojci za čišćenje su oni koji uključuju glicerin jer on je dobar za hidrataciju kao i hijaluronsku kiselinu koja zadržava vlagu u koži. 

Piling

Piling mnogi preskaču, a on je važan jer uklanja suvu i mrtvu kožu ostavljajući glatku i besprekornu podlogu za nanošenje šminke.Piling pomaže i da se izjednači tekstura kože. Najbolji piling za masnu kožu je onaj koji sadrži salicilnu kiselinu jer uklanja masnoću i čisti pore. Za normalnu ili suvu kožu okrenite se mlečnoj kiselini koja ide malo dublje.

shutterstock.com

Piling je neophodan kako bi očistili i otvorili pore

 

Hidrirajte kožu

Koža koja je dehidrirana, sklonija je borama. Pijte dosta tečnosti i jedite voće i povrće ali je negujte spolja hidratantnim proizvodima. Kada je sva nečistoća uklonjena negujte kožu serumom. Najbolji su oni sa vitaminom C, jer je on odličan za kožu  koja je oštećena od sunca, a takođe pomaže da se koža posvetli.

Serum nanosite utapkavanjem nekoliko kapi na lice.

Nanosite kremu

Hidratantna krema sadrži zaštitu od sunca i ona bi trebalo da bude prisutna među vašim proizvodima za negu lica. Ako imate pigmentaciju nanesite više puta SPF. Ukoliko imate akne trebalo bi da koristite losion a ako imate suvu kožu ili kožu u menopauzi idite na nešto jače, savetuje Roma. Krema sa vitaminom B3 može biti korisna jer štiti kožnu barijeru i sprečava crvenilo.

Retinol

Roma preporučuje retinol posebno uveče jer je dobar za starenje i kožu oštećenu suncem.Ona napominje da treba početi sa niskim procentom a zatim ga treba povećavati.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)