Kosa

OVO NIKAKO NE RADITE ZIMI: Loše navike mogu skupo da vas koštaju! (FOTO)

Angela Onuoha stručnjak za negu kose podelila je savete kako da se negujete tokom hladnih dana.

22.01.2024 12:00

OVO NIKAKO NE RADITE ZIMI: Loše navike mogu skupo da vas koštaju! (FOTO)
shutterstock.com

Kao što tokom leta većina žena ima problem da održi hidrataciju kose  tako i zimi treba obratiti posebnu pažnju na njenu negu kako je hladnoća i suviše vlage ne bi oštetili. Stručnjaci posebno upozoravaju da je zaštite tokom sušenja, jer korišćenje previše toplote tokom feniranja ili peglanja kose može dodatno da je uništi.  Angela Onuoha, stručnjak za kosu podelila je putem Instagrama i TikToka nekoliko saveta kako sačuvati kosu tokom zime. Prema njenim rečima nije nužno kupovati skupe proizvode, tajna je da prestanete sa nekoliko jednostavnih loših navika koje mogu skupo da vas koštaju kad je u pitanju lepota vaše kose. 

Sušenje kose 

Mnoge žene se trude da leti kosu suše prirodno bez upotrebe fena što po rečima Angele ne treba raditi zimi. Kako je rekla ne samo što će vam trebati više vremena koliko god da je toplo u stanu već će kosa duže biti u najlomljivijem stanju što stvara veći rizik od oštećenja. Izlazak kako ona kaže, sa mokrom kosom tokom hladnog vremena može da je zamrzne i izazove dalje lomljenje. Da biste je zaštitili od toga ona preporučuje nošenje šešira ili kape obloženih svilom ili nekim sličnim materijalom, jer u suprotnom šeširi mogu izazvati trenje koje opet lomi kosu, zbog toga je važno da postava bude mekana.

shutterstock.com

Jedna od najboljih zaštita od lomljenja i oštećenja kse zimi, su kape i šeširi

 

Korišćenje previše balzama

Mnoge žene ne mogu da zamisle negu bez upotrebe balzama i raznih vrsta ulja koje stavljaju na krajeve što može biti štetno za kosu. Previše dodirivanja kose takođe može dovesti do lomljenja i oštećenja. Zbog toga Angela savetuje metodu "sendviča" prilikom pranja kose što podrazumeva da nanesete regenerator na kosu, ostavite ga da deluje nekoliko minuta, a onda vlasi dobro isperete. Sledeći korak je pranje kose šamponom pa stavite masku za kosu, ali tek kad dobro ocedite vodu iz kose. Brzo stiskanje kose daje prostora da ona dobro upije regenerator na pravi način, prenosi refinery29.com.

Sušenje mokre kose

Mnoge žene često drže kosu umotanu u peškir duže nego što je to preporučljivo. Međutim, nije pametno ni odmah izlagati mokre vlasi toplom vazduhu iz fena. Najbolji peškir je onaj od mikrovlakana koji je brzo upiti višak vode iz kose, a poželjno je naneti sredstvo za zaštitu od toplote na kosu pre sušenja.

 

 

Odbacivanje silikona u proizvodima za kosu

Kako otkriva Angela mit je da kosa zimi bude suva zbog hladnog vremena. Ako je kosa oštećena i izgleda suvo to je zato što zimi ima manje sunčeve svetlosti koja tokom leta prirodno reflektuje svetlost zbog čega naša kosa deluje sjajnije.

Ulja poput onih od argana kao i silikonska mogu pozitivno da utiču na izgled i zdravlje kose. Mnogi smatraju kako silikoni loše utiču i da kosu čine masnom, međutim činjenica je da su prednosti veće od negativnih posledica. Ulja na bazi silikona podmazuju dlaku i čine je glatkom. 

Manje pranje kose

Ukoliko se manje znojite tokom zime verovatno i ređe perete kosu. Angela preporučuje šamponiranje kose barem jednom nedeljno i da prilikom pranja budete fokusirani na kožu glavu dok je perete. Zdrava kosa, kako, kaže raste na dobrom tlu a vaš skalp je tlo na kojem raste vaša kosa. Zato on treba da bude čist kako bi folikula dlake bila zdrava. Ona preporučuje masažer za skalp jer kako napominje nežan pritisak povećava cirkulaciju i doprinosi boljem rastu kose. 

 

 

Prečeso koristite četke

Stilizovanje kose i mnoge frizure podrazumevaju korišćenje četki koje oblikuju našu kosu. Da bi postigle željeni volumen mnoge žene koriste agresivne četke. Međutim, sve što je potrebno je redovno šišanje kose, korišćenje balzama i spreja za zaštitu od toplote. Ukoliko ne možete bez četki za oblikovanje kose Angela preporučuje da se umesto tvrdih i agresivnih koje čupaju kutikulu dlake, odlučite za one četke sa nežnijim čekinjama. 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)