Kultura

KONAČNO JE OTKRIVENO ŠTA PREDSTAVLJA ŽENSKI ZNAK NA TOALETU! Nije haljina kao što većina nas godinama misli!

Trouglasti znak oko ženske siluete koju viđamo na svim javnim toaletima nije haljina i nikad to nije ni bila.

16.10.2022 12:40

KONAČNO JE OTKRIVENO ŠTA PREDSTAVLJA ŽENSKI ZNAK NA TOALETU! Nije haljina kao što većina nas godinama misli!
shutterstock.com

Uobičajeni znaci za muški i ženski WC, koji su istaknuti na svim javnim mestima - od restorana i kafića do tržnih centara, jesu siluete muškarca i žene. Verovatno ste milion puta videli te znakove, i verovatno kao i milioni drugih ljudi, mislite da silueta u pantalonama označava muškarca, odnosno da je to znak za muške kabine jer je figura "obučena" u pantalone, a da je znak za ženski dama u haljini.

Pa ako ste tako mislili, grdno ste pogrešili zato što to uopšte nije ženska haljina.

Pixabay.com

To nije haljina već plaš koji ukazuje da i žene mogu biti superheroji

Nikad nije bila haljina

Kako je objasnila Tania Katan iz Arizone, vođa kampanje izjednačavanja muškog i ženskog pola kad je u pitanju posao, trouglasti oblik oko ženske siluete na znaku nikad nije predstavljao haljinu. Trouglasti znak je zapravo plašt koji sugeriše da i žene mogu biti superheroji.

- U nauci, tehnologiji, umetnosti, matematici, politici, na ulicama i u našim domovima žene su često nevidljive ili se jednostavno ignorišu. Devojke i žene koje rade poslove u nauci, tehnologiji, mehanici ili matematici su manjina – naglasila je ona.

Kampanja "Nikad nije ni bila haljina“, koja se odnosi upravo na dobro poznati znak za ženski WC ima za cilj izjednačavanje muškaraca i žena kada je u pitanju izbor zanimanja.

Isti posao manja plata

To nije prvi put da su žene podigle glas tražeći ista prava kao i muške kolege. Naime, nije tajna da mnoge dame koje se nalaze na odgovornim mestima u svetskim kompanijama imaju i za trećinu manju platu od svojih muških kolega koji obavljaju isti posao. Na neravnopravnost, kada je u pitanju izbor zanimanja, ali i plata, više puta su ukazivale i holivudske glumice koje imaju znatno manje honorare od glumaca tražeći da se ta  nepravda ispravi. Jedna od najvatrenijih zagovornica izjednačavanja honorara bila je Dženifer Lorens koja je nepravdu osetila na soptvenoj koži.

- Ako radite isti posao, onda bi trebalo da budete tretirani i plaćeni na isti način – rekla je pre nekoliko godina Dženifer na dodeli nagrada za film "Američka prevara" za koji je bila znatno manje plaćena od svojih muških kolega.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)