Zanimljivosti

SIMBOL VEZANOG REPA PRETI DA SRUŠI INTERNET! Haos zbog jednog potresnog snimka uzima maha!

Heroina iranske ženske pobune koja je izrešetana sa 6 metaka prozvana je "devojkom sa konjskim repom" i postala još jedan simbol otpora režimu koji urušava osnovna prava ljudi.

26.09.2022 16:00

SIMBOL VEZANOG REPA PRETI DA SRUŠI INTERNET! Haos zbog jednog potresnog snimka uzima maha!
Printscreen Twitter/@alikarimi_ak8

Kosa vezana u rep postala je još jedan simbol revolucije žena i to nakon što je u Iranu tokom aktuelnih demonstracija na ulici brutalno ubijena devojka Mahsa Amini. To se dogodilo u akciji iranske moralne policije koja je nasmrt pretukla nesrećnu devojku, a ubrzo posle nje poginula je i Hadis Nadžafi (20). Kako tvrdi njena sestra, nesrećna Hadis je učestvovala u demonstracijama zbog ubistva Mashe u gradu Karadžu, 30 km severozapadno od Teherana.

U znak protesta Hadis je skinula hidžab i kosu vezala u rep nakon čega ju je policija izrešetala. Hadisa je ubijena jer je sa 6 hitaca pogođena u grudi, lice i vrat, pa sada žene širom Irana u znak protesta masovno vezuju kosu u rep. Istovremeno, pripadnice nežnijeg pola širom sveta šeruju vesti o užasima koji se dešavaju na iranskom tlu, čime je vezani rep preko noći postao novi simbol neustrašivosti žena. 

- Broj podeljenih postova u kojima je glavna tema vezivanje repa preti da sruši internet - glasi samo jedan u moru komentara na Tviteru povezanih sa tom temom.  

Po društvenim mrežama kruži snimak Hadis Nadžafi kako vezuje rep dok se priprema da se priključi grupi demonstranata u Karadžu. Ubrzo nakon toga je ubijena. Heroina iranske ženske pobune prozvana je "devojkom sa konjskim repom" i postala je još jedan simbol otpora režimu.

Podsećamo, Mahsa Amini preminula je nakon što su je brutalno pretukli pripadnici moralne policije koja je procenila da nesrećna devojka nije pravilno nosila hidžab. Nakon njene smrti usledila je žestoka pobuna žena koje su masovno poskidale hidžab i sekle kosu u znak podrške ubijene Mahse. 

Njenu smrt vlasti u Iranu pokušale su da opravdaju navodnim srčanim udarom, ali ih je porodica stradale devojke demantovala. Oni tvrde da postoje svedoci koji su videli kako moralna policija brutalno prebija Mahsu u marici nakon privođenja. Istovremeno, po društvenim mrežama proširio se i snimak nesrećne Mahse u bolnici na aparatima.

Nakon njene smrti usledile su masovne demonstracije u kojima je do sada stradalo 57 ljudi. Sudeći prema snimcima na društvenim mrežama, policija pokušava da brutalnim prebijenjem žena uguši protest koji je iz dana u dan sve žešći. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)