Film, muzika i pozorište

DUNJA JE NAJMLAĐA FRULAŠICA U BEOGRADU: „Želim da se zvuk srpske frule čuje širom sveta“ (FOTO+VIDEO)

Na instrumentu napravljenom od drveta šljive devojčica svakodnevno vežba i redovno odlazi na seoska takmičenja, gde dobija i aplauze i nagrade.

06.01.2024 18:00

DUNJA JE NAJMLAĐA FRULAŠICA U BEOGRADU: „Želim da se zvuk srpske frule čuje širom sveta“ (FOTO+VIDEO)
Foto: Nemanja Pančić

Dunja Jelovac je krajem 2023. napunila 11 godina, a već svira frulu "kao velika". Rođena je i živi u centru Beograda, a vikende provodi na takmičenjima frulaša u selima širom Srbije.

Nije samouka; roditelji su je upisali u Muzičku školu "Mokranjac" u Krunskoj ulici, i to kad je izrazila želju da svira frulu. Bez pritiska, bez težnje da se razlikuje od drugih devojčica, bez očekivanja da bude najbolja. Jednostavno su je pustili da sledi svoj put. A put je, kako to samo život ume da isplete, krenuo ne od rođaka iz nekog srpskog sela koji je svirao frulu, jer Dunja nema bliske rođake na selu, već sa – Islanda!

 

 

Dunjina mama Vjera je prosvetni radnik. Kako je ispričala u razgovoru za Srećnu republiku, razgovarala je sa koleginicom koja živi na Islandu i ona joj je, čuvši koliko Dunja lepo peva, predložila da je upiše u muzičku školu. Frula je bila predlog za instrument. Da li zbog toga što je ona deo našeg kolektivnog nesvesnog koji jače "radi" kad napustimo zavičaj, da li Božjom promišlju ili je sve to bila puka slučajnost – tek Dunja je odabrala frulu kao instrument na kom će učiti prve muzičke korake.

- U početku sam htela da sviram kaval, ali mi prsti nisu dovoljno dugački, pa sam odabrala frulu – kaže Dunja za Srećnu republiku.

S oduševljenjem opisuje kako "radi" kaval:

- Bilo mi je jako zanimljivo što je to samo jedna dugačka cev koja proizvodi zvuk. Frula je malo drugačija, ali mi se mnogo sviđa.

U vremenima kad digitalne tehnologije vladaju svetom i kad klinci odrastaju uz repere i trepere, videti devojčicu iz srca prestonice kako u narodnoj nošnji strpljivo stoji sa frulicom pokraj neke improvizovane seoske bine da bi pokazala žiriju kako svira deluje nadrealno. Mnogi bi rekli, baš kao iz filmova našeg zlatnog Emira Kusturice. Ali, Dunjini roditelji, kao i mlađi brat, podjednako uživaju u tim muzičkim putešestvijima, ne mareći da li će mala umetnica dobiti nagradu ili ne. Njima su važni trenuci koje provode zajedno, podržavajući Dunju da radi ono što najviše voli – da svira frulu.

 

U video-intervjuu koji možete da pogledate na početku teksta Dunja Jelovac je otkrila kako izgleda detinjstvo beogradske devojčice uz narodni instrument koji vekovima opstaje na prostorima Srbije i koji je utkan u našu tradiciju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)