Kultura

SRPSKE VEZILJE OVO SU STVARALE PUNE 4 GODINE: Izložba inspirisana Miroslavljevim jevanđeljem otkriva nam tajne zanata koji je nekad bio privilegija samo žena visokog roda! (VIDEO)

Kao gostujuća izložba u Muzeju Vuka i Dositeja u Beogradu ova jedinstvena postavka prikazala je jedinstveni spoj kaligrafije i umetničkog veza inspirisan srpskim srednjevekovnim knjigama.

21.06.2023 12:01

SRPSKE VEZILJE OVO SU STVARALE PUNE 4 GODINE: Izložba inspirisana Miroslavljevim jevanđeljem otkriva nam tajne zanata koji je nekad bio privilegija samo žena visokog roda! (VIDEO)
Republika.rs

Inspirisane lepotom srpske srednjevekovne književnosti, u ovom slučaju "Miroslavljevog jevanđelja", talentovane vezilje iz Beo – etno vizije izvezle su prava mala umetnička dela. Kao gostujuća izložba u Muzeju Vuka i Dositeja Narodnog muzeja u Beogradu, Artis centar je po prvi put predstavio Beograđanima 30 unikatnih i vanvremenskih radova po imenu „Zlatne niti ćirilice“.

Privilegija žena visokog roda

Kako je za Srećnu republiku objasnila msr Tamara Ognjević, koautor izložbe, Beograd je bio poslednja stanica kojom su "Zlatne niti" zatvorile pun i dug put kroz brojne zemlje regiona, Evrope i Amerike.

- Dosad nismo imali primer da je neko u tehnici veza i zlatoveza spojio dva umetnička zanata: kaligrafiju, odnosno umetnost dekorisanja i ispisivanja knjiga, i umetnički vez. Inspiracija su bile ilustracije srpskih srednjevekovnih knjiga, a u Muzeju Vuka i Dositeja predstavljeno je 30 radova inspirisanih „Miroslavljevim jevanđeljem“ – objasnila je Ognjevićeva.  

Prema njenim rečima, vez u srednjem veku je bio privilegija žena visokog roda, ne samo zbog skupog materijala, već i zato što obične žene nisu imale vremena da se bave vezom.

- Za najobičniji inicijal bilo je potrebno tri do četiri nedelje veza i to da se samo time bavite – dodala je ona i naglasila da upravo na tom primeru, kao i kroz rad današnjih vezilja, nedvosmisleno vidimo da je srpsko kulturno nasleđe živo i da podstiče novu kreativnost.

Stvaralaštvo dugo 4 godine 

Sve eksponate na izložbi četiri godine su vezle četiri članice Beo-etno vizije: Vera Avlijaš, Olivera Jasika, Nataša Cvejić i Vesna Stojanović.

- Vez kao vez je jednostavan posao, ali traži dosta vremena, strpljenja i predstavlja jednu vrstu meditacije… Vez je i terapija za smirenje misli, a pritom stvarate neko novo dobro – objasnila je Vera Avlijaš.

Kao najveći uspeh te jedinstvene izložbe je podatak da su "Zlatne niti ćirilice" privukle veliku pažnju mladih, odnosno studenata i srednjoškolaca, koji su u velikom broju dolazili da vide radove, ali i učestvovali u radionicama.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)