Tetka Saveta

Evo kako da se ZAŠTITITE od osa i stršljenova!

Poseban oprez se savetuje ukoliko primetite da su ose ili stršljenovi napravili gnezdo ispod terase ili strehe vaše kuće

15.07.2022 12:00

Evo kako da se ZAŠTITITE od osa i stršljenova!
Foto: Shutterstock

Ose i stršljenovi su najaktivniji leti i mogu biti vrlo opasni, posebno ukoliko ugrizu osobe koje su sklone alergijama na ubode insekata. Tokom tropskih dana ose se najčešće skupljaju oko slatkog voća ili vode pa budite pažljivi na bazenima i ukoliko imate česmu u dvorištu. Poseban problem je kad ose i stršljenovi naprave svoja gnezda na drvetu u blizini vašeg doma, pod strehom ili ispod terase vaše kuće. Kako upozoravaju stručnjaci nikako samo nemojte dirati ova gnezda već pozovite adekvatnu službu za deratizaciju koja ima obučene ljude za ovakve poslove.

Naime, za razliku od ose čiji ujed će izazvati otok i crvenilo, ujedi stršljena  mogu da se završe i fatalno ukoliko se odmah ne potraži lekarska pomoć.

Srećna republika predstavlja nekoliko metoda kako se rešite ovih opasnih insekata i da ih držite podalje od svog doma.

Pixabay.com

Tokom vrelih letnjig dana ose se skupljaju i oko vode

Mamci

Iskusni pčelari savetuju stavljanje mamaca. Plastičnu flašu napunite do pola sa pivom ili slatkim sokom i obesite je za granu drveta. Ose i stršljenovi će kroz grlić flaše ući unutra, ali neće umeti da izađu i udaviće se u pivu ili soku. 

Lepak za miševe

U borbi protiv stršljenova može da posluži lepak protiv miševa. Parče kartona dobro namažite lepkom i stavite parče prezrelog voća kao što su breskve. Kad dođe po hranu stršljen će se zalepiti za lepak i uginuti.

Pixabay.com

Ose i stršljenovi se okupljaju oko slatke hrane i voća

Beli luk i limun

U potrazi za hranom ose i stršljenovi mogu da uđu i u vašu kuću. Ukoliko nemate mreže na prozorima i ulaznim vratima možete pokušati da se zaštite upotrebnom belog luka, limuna, tamnjana… Naime, ovi insekti ne podnose ove miris pa na prozorske daske stavite zgnječen čen belog luka ili polutku od limuna. Kad primetite da se limun isušio zamenite ga novim. 

Oprez sa voćem

Prezrelo voće koje stoji u činiji u kuhinji neodoljiv je mamac za ose i stršljenove. Tokom leta izbegavajte da voće ostavljate na otvorenom ili poklopite činiju. Takođe, ostatke od voća kao što je kora odmah bacite u kantu za đubre i poklopite je kako biste izbegli okupljanje ovih insekata.

Deratizacija

Prolećna deratizacija kuće najbolji je način da sprečite navali insekata u vaš dom tokom leta. Postoje stručne službe koje se bave ovim poslom pa ih možete angažovati da vam isprskaju kuću i na taj način ćete se zaštiti ne samo od osa i stršljenova već i od ostalih insekata. Ukoliko imate kućnog ljubimca ili mali bebu obavezno tražite sredstvo koje nije opasno po ljude i kućne ljubimce. 

Pixabay.com

Nikako ne dirajte sami gnezdo stršljenova već pozovite stručna lica da ga ukolne

Šta da radite posle uboda ose ili stršljena?

Ubod ose može biti bolan, a samo mesto gde vas je ugrizla ubrzo će pocrveneti i oteći. Ukoliko niste alergični na ujede insekata na mesto uboda stavite oblog od leda da biste sprečili da se otrov širi dalje i namažite nekim preparatom protiv ujeda insekata.

Stršljenovi u principu izbegavaju ljude, ali će vas sigurno napasti ukoliko se osete ugroženim. Imaju duplo dužu žaoku od ose, jači otrov i u stanju su da žrtvu ujedu po nekoliko puta. Nemojte mahati rukama ili novinama ukoliko vam stršljen uđe u kuću to će ga još više razdražiti, već se povucite i sačekajte da izleti napolje. Ukoliko dođe do uboda stršljena, izvadite žaoku ako je to moguće, stavite oblog sa ledom na mesto ujeda i odmah potražite pomoć lekara.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)