Tetka Saveta

IMATE UTISAK DA VAM ČARŠAVI NIKAD NISU SAVRŠENO OPRANI? Dve namirnice iz kuhinje učiniće čuda!

Čista posteljina je neophodna za dobar san, kao i za održavanje higijene. Donosimo vam vrhunske savete stručnjaka koji znaju kako se pravilno pere posteljina.

09.04.2022 18:45

IMATE UTISAK DA VAM ČARŠAVI NIKAD NISU SAVRŠENO OPRANI? Dve namirnice iz kuhinje učiniće čuda!
shutterstock.com

Bez redovnog čišćenja, prljava posteljina može privući grinje i na taj način doprineti razvoju alergija, raznih kožnih oboljenja, astme i mnogih drugih poremećaja. Portal Srećna Republika vam otkriva cake koje će vam omogućiti da uvek spavate u čistom i svežem okruženju.

Naime, anketa vezana za spavanje koju je sprovela Nacionalna fondacija za san iz Velike Britanije otkrila je da 71 odsto ljudi primećuje da bolje spava na posteljini sa čistim mirisom.

Prema rečima Ejpril Majer, stručnjaka za spavanje, najbolji način da se rešite svih mrtvih ćelija kože, bakterija i grinja je da operete čaršave u vreloj vodi kako biste se rešili svih patogena.

pexels.com

Veš se suši na suncu

- Mikrobiolozi i dermatolozi preporučuju da perete posteljinu jednom nedeljno. Ako u krevetu spavate sami, ovaj period se može produžiti na jednom u dve nedelje, ali se i dalje preporučuje da operete posteljinu barem jednom u sedam dana - objasnila je Ejpril.

Što se tiče sušenja tek oprane posteljine, ona je rekla:

- Koristite najvišu postavku na vašoj mašini za sušenje ili sušite posteljinu napolju jer sunčevi zraci sadrže antimikrobna svojstva koja uništavaju sve preostale patogene. Uvek pročitajte etiketu za održavanje vaše posteljine pre nego što je ubacite u mašinu za pranje veša, jer osetljivu i šarenu posteljinu neće moći da perete u vreloj vodi. U tom slučaju koristite toplu vodu. Ali ako to nije moguće, ostavite posteljinu da se osuši na suncu i ispeglajte je kada je suva. Toplota od sunca i peglanje dezinfikuju materijale, pružajući im i uglađen izgled.

pexels.com

Devojka pegla čaršav

Jastuke treba prati bar jednom godišnje, kako bi oni bili higijenski čisti.

- Štitnici za dušeke se mogu čistiti svakih par meseci. Predlaže se pranje ćebadi jednom u tri meseca, i to koristeći program za osetljive tkanine - dodala je Ejpril.

Dejan Dimitrov, vlasnik profesionalnog servisa za pranja veša, je otkrio da se za pranje posteljine može koristiti i kombinacija belog sirćeta i sode bikarbone, ukoliko želite da uštedite novac.

- Možete koristiti belo sirće i sodu bikarbonu kao manje agresivnu alternativu u odnosu na deterdžent za veš. Kako vaša odeća stari i više se troši, postaje sve podložnija oštećenjima od strane jakih hemikalija u deterdžentima za pranje veša. Jeftina i delikatna zamena za deterdžent je rastvor sode bikarbone i belog sirćeta. Dodajte pola šolje oba sastojka u pregradu za prašak vaše mašine za pranje veša pre ciklusa, i to će posvetliti i očistiti vaš veš, posebno belo rublje - rekao je stručnjak, a prenosi portal express.co.uk.

Pored toga, belo sirće i voda se takođe mogu koristiti za uklanjanje neprijatnih mirisa. Pomešajte iste količine sirćeta i vode, pa dodajte par kapi nekog eteričnog ulja i ova smesa će vam pomoći u uklanjanju mirisa sa bilo kog odevnog predmeta.

- Druga opcija je da konkretan odevni predmet stavite u hermetičku kesu sa sodom bikarbonom i ostavite ga da odstoji zatvoren u toj kesi preko noći. Prah će upiti neželjene mirise - zaključio je Dejan.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)