Tetka Saveta

SVI PRAVE OGROMNU GREŠKU KAD KUPUJU MASLINOVO ULJE, KLJUČNA JE REČENICA KOJU BAŠ NIKO NE ČITA: Stručnjak otkriva na koje detalje morate da obratite pažnju

Ne budite lenji, pažljivo pročitajte šta piše na etiketi.

05.03.2025 08:30

SVI PRAVE OGROMNU GREŠKU KAD KUPUJU MASLINOVO ULJE, KLJUČNA JE REČENICA KOJU BAŠ NIKO NE ČITA: Stručnjak otkriva na koje detalje morate da obratite pažnju
Schutterstock

Kada kupujete maslinovo ulje u supermarketu, ponekad je teško utvrditi koje od njih je najbolje, naročito ako je u ponudi više vrsta. Kako navodi fiziolog Džordan Havort, najvažnije su tri rečenice sa etikete, na koje skoro niko ne obraća pažnju.

Ekstra devičanska maslinova ulja su posebno zdrava jer su bogata zdravim mononezasićenim mastima koje mogu smanjiti upale i oksidativni stres i puna su vitamina, a jedna supena kašika je odličan izvor vitamina K i E.

Međutim, kada pregledate police lokalnog supermarketa da biste kupili bocu maslinovog ulja, često se susrećete sa mnoštvom različitih sorti, tako da može biti teško znati koja je dobra.

Shutterstock

Tri stvari su ključne kad kupujete maslinovo ulje

 

Havort je u snimku koji je objavljen na njegovom Tik Tok nalagu otkrio da je jednu grešku nikada ne smete da pravite kad kupujete maslinovo ulje, a to je da ne čitate etikete.

Doktor napominje da postoje tri ključne stvari na koje treba da obratite pažnju kada kupujete legitimno maslinovo ulje - prva je najvažnija.

- Možete termički da koristite ekstra devičansko maslinovo ulje - rekao je on i dodao da ako piše "ekstra devičansko", onda je to gotovo zagarantovano.

Ekstra devičansko znači nerafinisano, što znači da zadržava više svog prirodnog ukusa, vitamina i minerala, a takođe se pravi bez toplote ili hemikalija.

Sledeća stvar koju treba pogledati je odakle dolazi maslinovo ulje, što bi trebalo da bude jasno vidljivo na etiketi.

Držeći flašu jednog proizvođača, Džordan je rekao: "Neki, poput ovih, koriste masline iz različitih zemalja i to je u redu".

Treća i poslednja stvar koju treba uzeti u obzir je veoma važna rečenica, koja se obično nalazi na poleđini boce, koja će vam reći sve što treba da znate o tome kako se proizvodi maslinovo ulje.

Džordan je naglas pročitao etiketu na flaši maslinovog ulja koje je držao u ruci:

- Maslinovo ulje vrhunske klase dobijeno direktno od maslina i isključivo mehaničkim putem. Ovo osigurava da se ulje pravilno ekstrahuje kako bi se sačuvale hranljive materije. I za vašu informaciju, možete da pržite na ekstra devičanskim maslinovom ulju, jer je mnogo zdravije za upotrebu od maslaca ili masti - zaključio je Havort, prenosi Ekspres (Express).

BONUS VIDEO:

Komentari (0)