Odrasli

KAD VAM SE OVO DESI, ZNAJTE DA VAM ŽELUDAC STRADA - Čuveni doktor Skrobić upozorava da 3 namirnice razaraju ovaj organ: "Mogu da utiču i na pojavu RAKA"!

Specijalista opšte hirurgije istakao je da je veoma važno na koji način se hranimo, jer osim želuca, strašne posledice može da trpi i jednjak.

04.03.2025 11:30

KAD VAM SE OVO DESI, ZNAJTE DA VAM ŽELUDAC STRADA - Čuveni doktor Skrobić upozorava da 3 namirnice razaraju ovaj organ: "Mogu da utiču i na pojavu RAKA"!
shutterstock, youtube/printscreen- K1 Televizija

Gastroezofagealna refluksna bolest, skraćeno GERB, predstavlja ozbiljan zdravstveni problem koji sve više pogađa ljude širom sveta. Prema objašnjenju lekara, GERB se često jednostavno naziva refluksom, a njegova suština leži u vraćanju kiseline iz želuca u jednjak. Ovo stanje može uzrokovati različite simptome i oštećenja jednjaka, što ga čini ozbiljnom bolešću koja zahteva pažljivo lečenje.

Doc. dr Ognjen Skrobić, specijalista opšte hirurgije, istakao je da postoji više razloga za pojavu refluksa, među kojima su brza hrana, koncentrovani šećeri, peciva i nekvalitetno belo brašno. Ovi faktori mogu doprineti vraćanju želudačne kiseline u jednjak, izazivajući nelagodne simptome i dugoročna oštećenja.

Simptomi GERB mogu biti veoma neprijatni i uticati na svakodnevni život pacijenata. Česti simptomi uključuju gorušicu, bol u grudima, otežano gutanje i vraćanje hrane. Ovi simptomi mogu biti posebno izraženi nakon obroka ili tokom noći, što dodatno otežava život osobama koje pate od GERB.

Dr Skrobić je objasnio šta je GERB i zbog čega je ta bolest izuzetno neprijatna.

- Gerb je skraćenica za gastroezofagealne refluksne bolesti ili, kako to ljudi vrlo često vole da kažu - refluks. Kiselina u želucu je normalna stvar, ali je problem kad ona počne da se vraća, a razlozi za to su brojni i ne samo to, nego generalno problem reflukasa je bilo koji sadržaj koji počinje da se vraća u jednjak i dovodi do pojave simptoma, odnosno do oštećenja jednjaka. To onda možemo smatrati refluksnom bolešću - objasnio je doktor u emisiji "RTS Ordinacija".

On je otkrio koja hrana pogoršava to stanje.

- Brza hrana koju konzumiramo, koncentrovani šećeri, peciva, belo brašno koje je jako nekvalitetno i namirnice koje se od toga spremaju. Ali, uz to koja je vrsta hrane u pitanju, postoje dve bitne stvari - brzina kojom jedemo i količina hrane koju pojedemo. Ono što je opasnije za refluks jeste ako uz kiselinu postoji i žučni sadržaj koji se vratio i može da bude jako opasan i agresivan po jednjak. Kiselina koja se stalno vraća dovešće do upale jednjaka - tvrdi on.

youtube/printscreen- K1 Televizija

Koja hrana je loša za želudac, objašnjava dr Ognjen Skrobić 

Istakao je da ljudi uglavnom rade neke stvari u neznanju, a one su zapravo izuzetno loše za želudac. On objašnjava koja hrana je "smrt" za želudac.

- Pa, kafa, zavisi koja, ako mene pitate. Dobar espreso bez mleka i šećera je sasvim ok, po meni. Imam kolege u inostranstvu koji to daju kao terapiju. Ali, ako generalno gledamo, količinski prekomerni obroci, kasni obroci i šećeri (konditorski proizvodi), to je nešto što uništava želudac. Ne smem da zaboravim ni namirnice koje sadrže visok nivo nitrogenima, kao što su mesne prerađevine i suhomesnati proizvodi. To je nešto što potpuno treba eliminisati iz ishrane - objasnio je dr Skrobić tada i osvrnuo se na jednu ozbiljniju temu.

Karcinom debelog creva, karcinom želuca i jednjaka, postali su nemerljivo učestaliji, a mortalitet kod ovih vrsta malignih oboljenja u našoj zemlji izuzetno je visok.

- Jedna vrsta sluzokože se menja drugom, koja je potpuno drugačija vrsta sluzokože nego na prirodnom jednjaku, a ta vrsta sluzokože je rezistentna na kiselinu i pacijenti prestaju da osećaju simptome. Onda se po pravilu javljaju kasno lekaru jer nisu ni osećali simptome. Taj karcinom koji se javlja na bazi baretovog jednjaka je karcinom sa najvećim porastom incidence od svih solidnih tumora, sa više od 500 odsto u poslednjih 30 godina. Posebno u Americi i u Evropi je postao dominantan tip tumora. Ništa se ne dešava preko noći, potrebne su godine da bi se ovaj karcinom razvio i zato je bitno otići na rutinske preglede, čak i ako ne osećate simptome - zaključuje doktor Skrobić.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)