Odrasli

JEDAN KUĆNI NAPITAK MOŽE DA SMANJI RIZIK OD RAKA DEBELOG CREVA! Dovoljno je da ga pijete dvaput nedeljno - iznenađujući rezultati velikog istraživanja!

Ova namirnica je mnogima omiljena i teško da mogu da zamisle doručak bez nje, verovatno nesvesni u kolikoj meri je blagotvorna.

03.03.2025 07:20

JEDAN KUĆNI NAPITAK MOŽE DA SMANJI RIZIK OD RAKA DEBELOG CREVA! Dovoljno je da ga pijete dvaput nedeljno - iznenađujući rezultati velikog istraživanja!
shutterstock.com

Autori velike američke studije u kojoj su korišćeni podaci 132.000 ljudi zaključili su da konzumiranje najmanje dve porcije jogurta nedeljno, može da smanji rizik od raka debelog creva. Takođe, oni navode da je najefikasniji jogurt sa minimumom šećera.

Naučnici ističu da probiotici u jogurtu pomažu u balansiranju mikrobioma creva i smanjenju upale, što su ključni faktori u razvoju raka debelog creva.

Istraživanje, objavljeno u časopisu Gut Microbes, otkrilo je da ljudi koji rutinski konzumiraju dve ili više porcija jogurta nedeljno imaju nižu stopu proksimalnog kolorektalnog karcinoma koji sadrži bakteriju Bifidobacterium.

- Jogurt je izvor probiotika koji mogu direktno da utiču na mikrobiom creva. Redovna konzumacija jogurta mogla bi da poveća populaciju korisnih bakterija u crevima - izjavio je Pejton Berukim.

Shutterstock

Redovnim konzumiranjem jogurta moguće je rešiti mnoge probleme sa stomakom  

Proksimalni kolorektalni karcinom se javlja na desnoj strani debelog creva. Smrtonosniji je od raka distalnog debelog creva, koji nastaje sa leve strane.

- Tip pozitivan na bifidobakteriju je prilično čest, čineći oko jednu trećinu kolorektalnog karcinoma - rekao je doktor Šudži Ogino, profesor na Odeljenju za epidemiologiju u Harvardskoj školi javnog zdravlja.

Naučnici su počeli sa informacijama iz dve dugotrajne studije: Studije zdravlja medicinskih sestara (NHS) i Studije o praćenju zdravstvenih radnika (HPFS). Od 1970-ih i 1980-ih ove studije su pratile prehrambene navike više od 150.000 ljudi, uključujući njihov unos šećera, alkohola, vlakana i ukupnih kalorija, kao i njihovu potrošnju jogurta uopšte.

Kao deo istraživanja naučnici su prikupili uzorke tkiva kako bi identifikovali učesnike koji su razvili kolorektalni rak. Na kraju, autori nove studije koristili su podatke od više od 132.000 učesnika.

Olga Kriger / Alamy / Alamy / Profimedia

Jogurt je jedan od proizvoda od mleka koji ima izuzetnu zdravtsvenu korist  

Analizirajući ovu veliku količinu informacija, istraživači su otkrili da je, među ljudima koji su razvili kolorektalni rak, 31 odsto slučajeva bilo pozitivno na bifidobakterije, dok je 69 odstonjih bilo negativno na njih.

Zatim su analizirali moguću vezu između konzumiranja jogurta i ovog karcinoma. Uočili su da je redovna konzumacija jogurta od dve porcije nedeljno ili više bila povezana sa 20 odsto manjim rizikom od pozitivnog tipa Bifidobacterium.

- Redovno konzumiranje jogurta može da doprinese uravnoteženom mikrobiomu creva. Posedovanje uravnoteženog mikrobioma bi potencijalno moglo da smanji upalu ili disbiozu (mikrobna neravnoteža), za koju se zna da igra ulogu u razvoju raka debelog creva - objasnio je Berukim.

Koji jogurt je najbolji?

Stručnjaci napominju da je najbolje konzumirati vrstu jogurta sa minimalnim dodatkom šećera.

- Mnogi aromatizovani jogurti sadrže dodate šećere. Višak šećera može da doprinese povećanju telesne težine, povećanju upale i većem riziku od metaboličkih stanja, a sve to je povezano sa povećanim rizikom od određenih karcinoma, uključujući rak debelog creva - tvrdi Berukim, prenosi Heltlajn (Healthline).

BONUS VIDEO:

Komentari (0)