Ako volite meso i želite da kupite sastojke za neki obrok, odlazak do mesare ili zamrzivača u prehrambenoj prodavnici često je najpovoljniji i najpristupačniji način da dođete do svojih namirnica bogatih proteinima. Međutim, mnogi profesionalni mesari upozoravaju da meso iz supermarketa često nije na istom nivou kvaliteta kao ono koje možete naći u mesarama specijalizovanim za proizvode dobrog porekla.
U nastavku, ističemo pet mesnih proizvoda koje stručnjaci preporučuju da kupujete isključivo u mesarama.
Mleveno meso
Mleveno goveđe meso je često jeftinije i koristi se u jelima kao što su hamburgeri, mesne vekne i ćufte. Ti proizvodi uključuju i druge sastojke koji maskiraju ukus mesa. Iako je u redu povremeno kupiti mleveno meso u supermarketu, stručnjaci poput mesara Luisa Mata upozoravaju da bi proizvode od mlevenog mesa trebalo izbegavati u prodavnicama.
- Ovi proizvodi dolaze iz velikih fabrika, gde je rizik od kontaminacije mnogo veći. Kvalitetni mesari obično sami melju meso koristeći vrhunske komade mesa - kaže Mata.
"Sveža" riba i morski plodovi
Riblji proizvodi, osim ako ne kupujete u prodavnici blizu obale, mogu biti manje sveži nego što se tvrdi. Rasti Bauers, vlasnik Pine Street Marketa u Džordžiji, savetuje:
- Ako ne možete doći do prodavnice u roku od 20 minuta vožnje od mora, bolje je kupiti smrznutu ribu. Smrznuti morski plodovi često su brzo zamrznuti na brodu, čime se čuva njihova svežina. U supermarketima, riba koja se prodaje kao "sveža" može biti starija nego što izgleda.
Stara govedina - tehnika odležavanja pravi razliku
Stara govedina je poznata po svojoj nežnoj teksturi i jakom ukusu, ali prodavnice prehrambenih proizvoda obično nemaju odgovarajuće uslove za njeno pravilno odležavanje.
Rič Silverman, mesar iz Engleske, ističe da lokalni mesari koriste tradicionalnu tehniku sušenja mesa na kostima, što doprinosi boljem ukusu i teksturi. U supermarketima govedina se obično odležava pomoću mokrog starenja, što je proces koji ne donosi isti kvalitet.
Mesni komadi sa kostima
Komadi mesa sa kostima odlični su za pripremu bogatih jela i temeljaca, ali imaju svoje specifičnosti. Džeri Rempe iz Omaha Steaks upozorava da meso sa kostima često brže "kiseli" nego komadi bez kostiju.
- Kiseli miris i sluzava tekstura mogu nastati zbog bakterija koje razgrađuju proteine i masti, što je posebno problematično ako se meso ne hladi brzo i efikasno - kaže Rempe i upozorava da u prodavnicama onda često pribegavaju "pranju" mesa kako bi se skinule loše naslage.
U mesari sa dobrim uslovima čuvanja, ovo se može izbeći.
Paštete i organsko meso
Proizvodi poput pašteta, terina i organskog mesa zahtevaju specijalizovanu opremu i stručnost, koju većina supermarketa ne nudi. Rosangela Teodoro, mesar iz Kohaseta, objašnjava:
- U mesari specijalizovanoj za ove proizvode, meso se priprema u optimalnim uslovima i na odgovarajući način, što je ključ za očuvanje kvaliteta. Takođe, organsko meso u supermarketima često se duže čuva u zamrzivaču, što može uticati na njegov kvalitet. Zato se preporučuju ili mesare ili domaća privredna gazdinstva.
Iako supermarket može biti zgodan za svakodnevne kupovine, kada su u pitanju mesni proizvodi koji zahtevaju pažljiviju obradu, mesara je definitivno bolja opcija.
Komentari (0)