Tetka Saveta

OVIH PET VRSTA MESA MESARI NIKAD NEĆE KUPITI U PRODAVNICI: Bolje da ih izbegavate - evo kako nas varaju!

Ovo je neophodno znati - u pitanju je zdravlje!

12.12.2024 11:01

OVIH PET VRSTA MESA MESARI NIKAD NEĆE KUPITI U PRODAVNICI: Bolje da ih izbegavate - evo kako nas varaju!
Shutterstock

Ako volite meso i želite da kupite sastojke za neki obrok, odlazak do mesare ili zamrzivača u prehrambenoj prodavnici često je najpovoljniji i najpristupačniji način da dođete do svojih namirnica bogatih proteinima. Međutim, mnogi profesionalni mesari upozoravaju da meso iz supermarketa često nije na istom nivou kvaliteta kao ono koje možete naći u mesarama specijalizovanim za proizvode dobrog porekla.

U nastavku, ističemo pet mesnih proizvoda koje stručnjaci preporučuju da kupujete isključivo u mesarama.

Mleveno meso

Mleveno goveđe meso je često jeftinije i koristi se u jelima kao što su hamburgeri, mesne vekne i ćufte. Ti proizvodi uključuju i druge sastojke koji maskiraju ukus mesa. Iako je u redu povremeno kupiti mleveno meso u supermarketu, stručnjaci poput mesara Luisa Mata upozoravaju da bi proizvode od mlevenog mesa trebalo izbegavati u prodavnicama.

- Ovi proizvodi dolaze iz velikih fabrika, gde je rizik od kontaminacije mnogo veći. Kvalitetni mesari obično sami melju meso koristeći vrhunske komade mesa - kaže Mata.

"Sveža" riba i morski plodovi

Riblji proizvodi, osim ako ne kupujete u prodavnici blizu obale, mogu biti manje sveži nego što se tvrdi. Rasti Bauers, vlasnik Pine Street Marketa u Džordžiji, savetuje:

-  Ako ne možete doći do prodavnice u roku od 20 minuta vožnje od mora, bolje je kupiti smrznutu ribu. Smrznuti morski plodovi često su brzo zamrznuti na brodu, čime se čuva njihova svežina. U supermarketima, riba koja se prodaje kao "sveža" može biti starija nego što izgleda.

Stara govedina - tehnika odležavanja pravi razliku

Stara govedina je poznata po svojoj nežnoj teksturi i jakom ukusu, ali prodavnice prehrambenih proizvoda obično nemaju odgovarajuće uslove za njeno pravilno odležavanje.

FS-Stock / Alamy / Alamy / Profimedia

Mesari otkrivaju svoje male tajne dobrog mesa

Rič Silverman, mesar iz Engleske, ističe da lokalni mesari koriste tradicionalnu tehniku sušenja mesa na kostima, što doprinosi boljem ukusu i teksturi. U supermarketima govedina se obično odležava pomoću mokrog starenja, što je proces koji ne donosi isti kvalitet.

Mesni komadi sa kostima

Komadi mesa sa kostima odlični su za pripremu bogatih jela i temeljaca, ali imaju svoje specifičnosti. Džeri Rempe iz Omaha Steaks upozorava da meso sa kostima često brže "kiseli" nego komadi bez kostiju.

- Kiseli miris i sluzava tekstura mogu nastati zbog bakterija koje razgrađuju proteine i masti, što je posebno problematično ako se meso ne hladi brzo i efikasno - kaže Rempe i upozorava da u prodavnicama onda često pribegavaju "pranju" mesa kako bi se skinule loše naslage.  

U mesari sa dobrim uslovima čuvanja, ovo se može izbeći.

Paštete i organsko meso

Proizvodi poput pašteta, terina i organskog mesa zahtevaju specijalizovanu opremu i stručnost, koju većina supermarketa ne nudi. Rosangela Teodoro, mesar iz Kohaseta, objašnjava:

- U mesari specijalizovanoj za ove proizvode, meso se priprema u optimalnim uslovima i na odgovarajući način, što je ključ za očuvanje kvaliteta. Takođe, organsko meso u supermarketima često se duže čuva u zamrzivaču, što može uticati na njegov kvalitet. Zato se preporučuju ili mesare ili domaća privredna gazdinstva. 

Iako supermarket može biti zgodan za svakodnevne kupovine, kada su u pitanju mesni proizvodi koji zahtevaju pažljiviju obradu, mesara je definitivno bolja opcija. 

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)