Tetka Saveta

TRIK SA ALUMINIJUMSKOM FOLIJOM ZA TREN OKA VRAĆA SJAJ ESCAJGU: Kašike i viljuške će blistati kao da su nove!

Ova kombinacija namirnica koje imate svi u kući je dobitna kombinacija.

27.09.2024 18:50

TRIK SA ALUMINIJUMSKOM FOLIJOM ZA TREN OKA VRAĆA SJAJ ESCAJGU: Kašike i viljuške će blistati kao da su nove!
Shutterstock

Ako vas nerviraju mrlje i nedostatak sjaja na vašem priboru za jelo, jednostavno rešenje sa aluminijumskom folijom će provereno detaljno očistiti escajg i vratiti mu nekadašnji sjaj. A što je najvažnije, ne morate silno vreme da gubite u ribanju kašika i viljuški.

Budući da u skoro svakoj kući u Srbiji postoji poseban escajg za velika slavlja koji se koristi svega nekoliko puta godišnje, on bez obzira na kvalitet dobija patinu koju je, čini se, teško ukloniti. Poseban problem predstavljaju tamne mrlje koje se javljaju na starinskom posrebrenom escajgu kojeg domaćice ne žele da se odreknu, a ipak ne znaju kako da ga osveže.

Jedan od predloga za čišćenje zahteva četiri uobičajena kućna predmeta i ključalu vodu.

Prvo što trebate da uradite je da obložite sudoperu aluminijskom folijom i dodate vrelu vodu.

shut

Kako brzo da očistite srebrni escajg?

Zatim ubacite pribor za jelo i dodajte morsku so i sodu bikarbonu. Na kraju sipajte malo alkoholnog sirćeta.

To ostavite na nekoliko sati. Alumijniska folija će stvoriti hemijsku reakciju u kojoj se sva prljavština iz vašeg pribora za jelo prebacuje na limenu foliju.

Drugi način je takođe veoma jednostavan i pristupačan. U litar vruće vode sipajte 200 mililitara običnog alkoholnog sirćeta, pa u ovaj rastvor spustite escajg i ostavite ga da odstoji sat vremena. Posle tog vremena izvadite ga iz ovog rastvora, operite deterdžentom za sudove i vodom, pa ga isperite, poređajte na pamučnu krpu i ostavite da se osuši.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)