Tetka Saveta

OVA STVAR JE LEGLO ZARAZE, A SRBI JE NE ISPUŠTAJU IZ RUKU: Najprljavija je u kući i može biti opasna po zdravlje

Evo na šta u kući treba da obratite pažnju.

26.09.2024 11:10

OVA STVAR JE LEGLO ZARAZE, A SRBI JE NE ISPUŠTAJU IZ RUKU: Najprljavija je u kući i može biti opasna po zdravlje
shutterstock.com

U svakodnevnom životu često zaboravljamo na neke delove našeg doma koji se kriju u senci. Iako smo svesni potrebe za čišćenjem, neki predmeti, posebno oni koje koriste deca, često ostaju zapostavljeni. Nedavna istraživanja otkrivaju zabrinjavajuće podatke o higijeni ovih predmeta, koji mogu biti prava legla bakterija.

Daljinski upravljač

Jedna od najčešće zapostavljenih stvari je daljinski upravljač. Prema studiji iz 2020. godine, na njemu se mogu pronaći tragovi bakterija, kvasca i plesni, a u nekim slučajevima je čak 20 puta prljaviji od WC šolje!

Ovo je posebno zabrinjavajuće jer daljinski koristi više osoba, što dodatno povećava rizik od prenošenja klica. Umesto korišćenja jednokratnih maramica, stručnjaci preporučuju čišćenje krpom navlaženom sapunicom.

Plišane igračke

Plišane igračke, omiljeni drugari naše dece, takođe su često zanemarene kada je reč o čišćenju. Studija iz 2015. godine pokazala je da svaka četvrta igračka sadrži tragove fekalija. Redovno pranje igračaka neophodno je kako bismo smanjili rizik od bolesti, naročito kada su deca bolesna.

Držač četkica za zube

Držač četkica za zube je još jedno mesto gde se nakupljaju bakterije. Preporučuje se njegovo čišćenje razređenim izbeljivačem ili pranje u mašini za sudove kako bi se smanjila kontaminacija.

pexels.com

Držač za četkicu za zube je leglo bakterija

Kozmetičke četke i četke za kosu

Kozmetičke četke i četke za kosu takođe zahtevaju pažnju. Istraživanje sa Univerziteta Aston otkrilo je da devet od deset ovih alata sadrži prljavštinu i bakterije koje mogu izazvati ozbiljne infekcije. Čišćenje ovih četkica sa blagim šamponom može znatno poboljšati njihovu higijenu.

Laptop i miš

Laptop i miš često se koriste, ali retko se čiste. Bakterije poput stafilokoka mogu se lako preneti na kožu. Preporučuje se redovno brisanje ovih uređaja vlažnom krpom, posebno kada ih koristi više osoba.

Igračke za kupanje

Na kraju, igračke za kupanje su često nevidljivo skladište za plesan. Da bi se sprečilo nakupljanje gljivica, važno je nakon svake upotrebe iscediti vodu i redovno ih čistiti razređenim izbeljivačem.

U svetu gde se briga o zdravlju i higijeni sve više ističe, važno je ne zaboraviti na ove predmete koje svakodnevno koristimo. Čišćenje ovih nevidljivih neprijatelja može značajno doprineti boljem zdravlju vas i vaših najmilijih.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)