Tetka Saveta

JAPANKE I SANDALE SU LEGLA BAKTERIJA, EVO KAKO DA IH PRAVILNO OČISTITE: Samo ovako ćete sprečiti infekcije

Morate da vodite računa o čistoći letnje obuće.

10.08.2024 18:51

JAPANKE I SANDALE SU LEGLA BAKTERIJA, EVO KAKO DA IH PRAVILNO OČISTITE: Samo ovako ćete sprečiti infekcije
Shutterstock

Po vrućini, japanke, papuče i sandale su svakodnevna obuća. Međutim, noge se brzo znoje, nakuplja se prašina, i zato letnja obuća može brzo da postane leglo bakterija. Zato je veoma bitno da znate kako da brzo i efikasno očistite japanke ili sandale.

Melisa Mejker, stručnjak za čišćenje navodi najbolje načine za čišćenje letnje obuće.

Dečiji puder 

Dečiji puder može biti izuzetno koristan za zaustavljanje prekomernog znojenja stopala i sprečavanje nakupljanja prljavštine. Jednostavno posipajte malo dečijeg pudera po stopalima i utrljajte ga pre obuvanja letnje obuće.

Pranje u mašini

Ukoliko se radi o običnim japankama, bez cirkona i raznih ukrasa, stavite ih u mašinu za veš i dodajte trunčicu deterdženta i iskoristite program za pranje hladnom vodom.

Shutterstock

Bikarbona soda je odlična za čišćenje obuće

 

Bikarbona soda

Ako imate japanke ili papuče sa ukrasima, savetuje se rućni metod - potopite ih u toplu vodu pa pospite bikarbomom sodom. Ostavite pet minuta pa japanke dobro očistite četkom. Ne zaboravite da dobro očistite i đonove.  

Antibakterijske maramice 

Kada ste na putu, koristite antibakterijske maramice za održavanje čistoće obuće. Ovaj jednostavan trik može vam pomoći da održite obuću sigurnom za nošenje. 

Medicinski alkohol 

Medicinski alkohol je efikasan u neutralisanju bakterija. Nakvasite komadić vate i prebrišite unutrašnjost obuće kako biste je osvežili i sterilisali, sprečavajući tako razvoj gljivica, piše cleanmyspace.com.

Pena za pranje tepiha i deterdžent za pranje posuđa

Pena za pranje tepiha može poslužiti za čišćenje kožnih uložaka u obući, dok je deterdžent za pranje posuđa univerzalno sredstvo za uklanjanje mrlja i prljavštine sa obuće. Ove jednostavne tehnike mogu vam pomoći da održite obuću čistom i bezbednom za nošenje.

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)