Sezona grožđa počinje i ovo voće će mnogi odabrati kao sjajno letnje osveženje. Međuti, stručnjaci upozoravaju da je grožđe verovatno najteže voće za pranje i uklanjanje bakterija i pesticida. Zato je veoma važno da znate kako se pravilno pere i čuva grožđe.
Prema podacima Američkog centra za kontrolu bolesti (CDC) grožđe je, uz jagode, spanać i kelj, biljka za koju se koristi najviše pesticida. Takođe, stručnjaci napominju da je ekstremno važno pravilno pranje grožđa pre konzumacije, jer na plodovima ovog voća mogu da se pronađu bakterije kao što su salmonela, listerija i ešerihija koli.
Prvo pravilo je da nikako ne jedete grožđe pre pranja. Drugo, operite samo onu količinu koju ćete odmah pojesti, jer pranje povećava vlažnost ploda i ubrzava kvarenje.
Treće, nije dovoljno samo da grožđe operete vodom iz slavine.
Četvrto, savetuje se da potopite grožđe u posudu sa vodom i dodate dve kašike sode bikarbone ili alkoholnog ili jabukovog sirćeta.
Ostavite tako najmanje deset minuta, a nakon toga grožđe temeljno isperite hladnom vodom.
Ukoliko želite da ga čuvate u frižideru, bitno je da grožđe prvo ostavite da se prosuši. Potom ga stavite u posudu sa ventilacijom i smestite u hladniji deo frižidera. Na ovaj način grožđe može da ostane sveže i do tri nedelje.
Takođe, ne skidajte grančice, jer takoće ovo voće duže ostati sveže, prenosi realsimple.com.
Istine radi, čak i ako sve ovo uradite nema garancija da ste uklonili sve pesticide, a jedini pouzdaniji način je da ogulite kožicu sa grožđa.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)