Tetka Saveta

IMATE AUTO, ALI GA NE VOZITE: Niste ni svesni koliko grešite, a ovo su posledice

Pre nego što ga ponovo upalite proverite gume, benzin, tečnost za kočnice.

06.07.2024 14:10

IMATE AUTO, ALI GA NE VOZITE: Niste ni svesni koliko grešite, a ovo su posledice
Atlas Studio / Alamy / Alamy / Profimedia

Imate sjajan automobil, ali ga retko vozite? Plašite se da vas nekogo ne udari, nemate gde da parkirate ili jednostavno ne želite da arčite svog lepotana na četiri točka. 

Ostavljanje automobila nekorišćenog tokom dužeg vremenskog perioda može dovesti do niza problema koji mogu vremenom ozbiljno da oštete vozilo. Kad se ne vozi, automobil i dalje funkcioniše, baš kao i laptop ili mobilni telefon, ali što duže stoji u graži to gore.

Kako je objasnio stučnjak za automobile i direktor Nisana u Virdžiniji Džoe Akersa postoje brojni problemi koji mogu da se jave kod kola koja se ne voze. Ovo su samo neki od problema. 

shutterstock.com

Auto treba voziti, a ne da stoji parkiran i propada

Gume

Baš kao što spavanje na jednoj strani glave može ostaviti tvoju kosu spljoštenom, isto se dešava sa gumama tvog automobila kada se ne vozi. Konstantno opterećenje na istom delu guma stvara ravne delove, što može dovesti do neujednačenog habanja.

Nepoželjni gosti

Ostavljanje hrane, slatkiša i limenki pića u autu može privući mrave, koji će pronaći put unutra. Takođe, preporučljivo je da izvadite patike za trčanje i sportsku odeću iz gepeka.  

Gorivo

Ostavljanje rezervoara za gorivo gotovo praznim može dovesti do nakupljanja vlage, što pravi probleme. S druge strane, ako ga napunite do vrha u autu koji je dugo parkiran može doći do prelivanja, jer se benzin širi po toplijem vremenu. Benzin vremenom propada, pa se preporučuje da se napuni svežim gorivom kada ponovo počnete da vozite, ili dodajte stabilizator goriva.

shutterstock.com

Automobil koji se ne vozi vremeno dovodi do problema

Uticaj prirode

Ukoliko nemate garažu, pa vaš auto stoji parkiran na ulici duže vreme ne treba zaboraviti na uticaj vremenskih prilika. Ako ste ga parkirali ispod drveta na haubi se može pojaviti lepljivu masa od drveta koja se teško skida i oštećuje boju automobila. Još gori je ptičji izmet koji nagriza lim, pa je najbolje ukoliniti ga sa auta čim primetite. 

Pre nego što posle dužeg vremena ponovo upalite svoj auto obavezno proverite u kakvom je stanju tečnost za kočnice, jer i ona menja svoja svojsta u kolima koja se ne voze. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)