Tetka Saveta

KOLIKO DUGO SME DA STOJI HRANA NAPOLJU KADA SU VRUĆINE? Doktorka Stanišić otkrila kakvu prevaru rade restorani

Imajte to u vidu, ako odete u turističku destinaciju, poručila je Svetlana.

27.06.2024 07:40

KOLIKO DUGO SME DA STOJI HRANA NAPOLJU KADA SU VRUĆINE? Doktorka Stanišić otkrila kakvu prevaru rade restorani
youtube.com/TV Prva

Mnoge muči dilema da li smeju da jedu hranu koja stoji van frižidera i koliko generalno ona može da stoji van. Svetlana Stanišić doktorka fizičke hemije objasnila je da prvo tokom leta treba izbegavati alkohol i kafu, a onda se osvranula na ishranu i dala preporuke.

- Što se tiče hrane procenjuje se da na temperaturi van frižidera može da stoji otprilike četiri do šest sati, ali hrana koja je sklona kvarenju, a to je ona što ima dosta proteina i vode, znači namirnice životinjskog porekla, kao što znate pecivo neće tako brzo da se pokvari zato je zgodno za putovanje. Druga varijanta koju sprovode u restoranu jeste da drže hranu na temperaturi višoj od 55 stepeni. Taj okvir od 4 stepena koliko je u frižideru do 55 je optimalan za razmnožavanje bakterija i tu više od par sati, 4-6 već kreću neki rizici. Zavisi koja je hrana u pitanju i kakvo je bilo njeno polazno stanje, kako je pre toga čuvana. Ljudi danas dosta putuju, tu ćemo transportovati hranu ili jedemo na mestima gde možda jedemo jednom i nikada više. Imajte u vidu to ako odete u turističku destinaciju, na primer, bila sam u Veneciji, ti ljudi znaju da će vas videti jednom i nikad više. Vrlo lako može da se desi da pojedete nešto čemu je istakao rok trajanja jer dok vam se razviju simptomi vi ćete biti na putu za neko drugo mesto. Egzotične destinacije mogu isto biti problem, tu su patogeni na koje naše telo nije naviklo zbog drugačije klime - rekla je ona u emisiji 150 minuta na Prvoj TV.

youtube.com/TV Prva

Doktorka Stanišić o trajanju hrane van frižidera

Doktorka odgovara kako kupovati hranu kada smo na putovanjima.

- Najbolje je tamo gde je veliki promet hrane, na primer tamo gde mnogo ljudi čeka u redu. Manje su šanse zato što je ta hrana manja stajala, što se tiče izgleda hrane ne možemo da prepoznamo kvar. Te bakterije koje su patogene ne proizvode  promenu mirisa, ukusa, boje, a neki kvarovi koje vidimo golim okom ne moraju da uzrokuju bolest. Često zasejavamo mikroorganizme na primer plesljiv sir, jogurt, gde se namenski zasejavaju dobri mikroorganizmi koji sprečavaju razmnožavanje patogena. Obratite pažnju kada idete na putovanje da negujete dobru crevnu floru. Prepočuju se probioici, jeste to mala količina bakterija u kapsuili, ali sa druge strane redovnim unosom može da se prevenira makar komplikacija da ako dođe do trovanja, da ljudi ne odu na infuziju - nagovestila je ona. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)