Tetka Saveta

KAKO DA VAM ČOKOLADNA TORTA UVEK USPE: Otkrivena tajna poslastičara, sa ovim trikom nema greške!

Na ovaj način ćete dodatno pojačati ukus.

07.04.2024 12:15

KAKO DA VAM ČOKOLADNA TORTA UVEK USPE: Otkrivena tajna poslastičara, sa ovim trikom nema greške!
shutterstock.com

Čokoladna torta ili kolači omiljeni su slatkiš većine ljude. Nema ničeg lepšeg nego kad ostetite ukus čokolade kako se topi u ustima. Međutim, često se dešava da prilikom pripreme ovog deserta dođe do omaške, posebno kada treba dodati kakao, pa umesto očaravajućeg slatkog ukusa dobijete otužnu aromu omiljene čokoladne torte.

Ali, konačno je otkrivena tajna poslastičara i kako njima čokoladna torta ili kolač uvek uspe i ima savršen ukus. Naime, postoji trik koji oni koriste i s kojim nema greške, a zahvaljujući ovome čokoladni desert će vam uspeti svaki put. 

Shutterstock

Radi boljeg ukusa potrebno je da se kakao rastopi i skuva u malo tople vode

Tajna poslastičara

Većina domaćica ni ne zna da greše kad prilikom pripreme jednostavno kašikom sipa kakao prah u sastoje i sve izmeša. To je greška. Kako otkrivaju poslastičari potrebno je da se kakao rastopi i skuva u malo tople vode.

Na ovaj način će pustiti svoju prirodnu aromu i dodatno pojačati ukus čokolade. Važno je da se kakao dobro rastopi da ne ostanu grudvice pre nego što ga dodate u ostale sastojke. Možete ga rastvoriti i prokuvati i u mleku ukoliko se po receptu dodaje u kolače. Važno je da tečnost proključa kako bi na viskoj temperaturi čestice kakaoa maksimalno pustile svoju aromu. Dovoljno je bukvalno da izbije ključ i možete ga sklonite sa ringle.

Vodite računa koliko stavljate vode ili mleka, i u ovoj sutuaciji važi pravilo - manje je bolje. Naime, ukoliko preterate sa vodom ili mlekom u kome kuvate kakao možete da upropastite fil u koji se najčešće i dodaje ova namirnica. Skuvani kakao ostavite da se dobro ohladi pre nego što ga umešate u ostale vlažne sastojke. 

Pixabay.com

Rastopljeni kakao se ne dodaje u patišpanj

 

Sličan trik se može primeniti i sa istopljenom čokoladom. Ako po receptu treba u sastojke dodati istopljeni puter i otopljenu čokoladu najbolje je zajedno istopite oba sastojka, dobro promešate i dodate u kolač ili tortu. Na ovaj način pojačavate ukus ne samo čokolade već i maslaca. Ovaj trik ne koristite ukoliko po receptu u smesu treba dodati puter sobne temperature, jer će izgubiti teksturu koja je potrebna posebno za filove.

Takođe, kuvani kakao ne koristite ukoliko se po receptu ne dodaje, niti kao zamenu za čokoladu jer to nije dobra opcija i upropastiće vam tortu ili kolač. Nije dobra ideja kuvani kakao dodavati u testo za patišpanj jer će biti lošeg kvaliteta i teže će se ispći. Ukoliko po receptu piše da se u testo sipa kašika ili dve kakaoa u prahu onda tako i postupite. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)