Tetka Saveta

UKLONITE MRLJE OD ČAJA NA OMILJENIM ŠOLJICAMA: Ovo sredstvo košta manje od 300 dinara, a vaše posuđe učiniće blistavim

Nakon nekoliko minuta uživajte u fantastičnim rezultatima.

11.03.2024 20:35

UKLONITE MRLJE OD ČAJA NA OMILJENIM ŠOLJICAMA: Ovo sredstvo košta manje od 300 dinara, a vaše posuđe učiniće blistavim
shutterstock.com

Ljubitelji čaja znaju da je posebno uživanje imati ih pri ruci omiljenu šolju kada se zažele ovog toplog napitka. Ipak, postoji ona manje lepa strana svega, kada bacite pogled na njih i shvatite da su promenile boju jer se na njima zdržao smeđi trag zbog tanina, biljnog jedinjenja koje se nalazi u kafi i čaju.

Iako ih redovno perete i posvećujete posebnu pažnju talog je uporan. Na sreću postoji rešenje koje traje 30 minuta, a nema nikakvog ribanja.

Vendi Grejm, stručnjak za čišćenje objasnila je kako rešava taj problem uz sastojak koji košta manje od 300 dinara. Ona je pišući za svoj sajt  rekla kako se i ona suočava sa zaprljanim šoljicama koliko god ih prala i ribala ali da je pronašla prirodno rešenje koje uklanja mrlje veoma efikasno.

Tajna je kako je rekla u kristalima sode odnosno kalcinisana soda ili soda za pranje. Kalcinisana soda ili bezvodni natrijum karbonat nastaje kada se slana voda pomeša sa krečnjakom što rezultira sredstvom za uklanjanje mrlja, a ono ne sadrži jake hemikalije. 

pexels.com

Šolje za čaj najviše menjaju boju prilikom korišćenja zbog čega je mnogim domaćicama prava noćna mora njihovo pranje

- Dodajte jednu kašičicu kristala sode u šolju ili šolju prokuvanom vodom direktno iz čajnika. Promešajte da se kristali vode rastvore i ostavite rastvor da se natopi u šolji najmanje pola sata - kaže ona, a prenosi San.

Ovo je, prema njenim rečima, netoksičan pristup tretiranju šolja i možda najbolja od svih metoda čišćenja te da ništa drugo nije efikasnije od ovoga.

Nakon pola sata treba ocediti rastvor i oprati redovno šolje deterdžentom za suđe i vodom. Ukoliko su u pitanju teže mrlje ona preporučuje da rastvor ostane duže ili da šolje odstoje preko noći. Pored ovoga od prirodnih rešenja ona je savetovala domaćice da koriste i led i so kako bi uklonile mrlje. Sve što je neophodno, jeste da se sipa so sa nekoliko kocikca leda u šolju i umota prozirnom folijom te protrese da bi se mrlje brže skinule. 

Mrlje se takođe mogu efikasno skinuti i sirćetom kojim se natapaju šolje i ostavljaju oko 10 minuta da odstoje a onda se isperu. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)