Tetka Saveta

PITALI SMO CVEĆARE ŠTA SIMBOLIŠE BOJA CVEĆA: Dobro razmislite pri odabiru buketa za 8. mart, ovo je poruka koju šaljete!

U susret Međunarodnom danu žena, na vreme odaberite odgovarajući poklon.

07.03.2024 10:50

PITALI SMO CVEĆARE ŠTA SIMBOLIŠE BOJA CVEĆA: Dobro razmislite pri odabiru buketa za 8. mart, ovo je poruka koju šaljete!
shutterstock.com

Međunarodni dan žena proizlazi iz radničkog pokreta i predstavlja događaj koji se obeležava širom sveta. Sve je počelo davne 1908. godine, kada je 15.000 žena prošetalo Njujorkom zahtevajući kraće radno vreme, veću platu i pravo glasa. Prvi Dan žena je obeležen 1909. godine u SAD deklaracijom koju je donela Socijalistička stranka Amerike. Ideja da se ustanovi međunarodni praznik potekla je od žene po imenu Klara Cetkin, komunistkinje i borkinje za prava žena. Ona je to predložila 1910. godine na Međunarodnoj konferenciji žena u Kopenhagenu. Predlog prihvaćen i ustanovljen je 'Međunarodni dan žena', sa strategijom promovisanja jednakih prava, uključujući i demokratsko pravo glasa za žene.

Sada se 8. mart kao Dan žena obeležava širom sveta. Najčešće se damama na ovaj praznik poklanja cveće, a to nije slučajno. Uz crvenu ružu, crveni karanfil simbol je radničkog pokreta, a osim kao poklon za Dan žena redovan je prizor na demonstracijama u sklopu Međunarodnog praznika rada. 

Kako biste svojoj bitnoj dami, bilo da vam je majka, sestra, partnerka ili prijateljica podarili odgovarajući cvet, važno je da znate simboliku boja. Pitali smo cvećare šta koja od njih znači te kakvu poruku šaljemo darivanjem određene nijanse. 

Pixabay.com

Simbolika plavog cveća

Plava

Bledoplave nijanse hortenzije ili tamnoplava boja irisa mogu umiriti brige i preokupacije svojim efektom smirenosti i vedrine. Buket svežeg plavog cveća deluje kao lek protiv nervoze.

shutterstock.com

Simbolika roze cveća

Roze

Ova boja odiše otmenošću i veselošću. Nezavisno od oblika cveta – od čvrstih, malih pupoljaka rozih baštenskih ruža do nežne kamelije u vrhuncu cvetanja – roze cvetovi znače mladost, nevinost i uživanje.

Pixabay.com

Simbolika crvenog cveća

Crvena

Neosporna energija je prisutna u crvenoj boji – energija koja ima moć da transformiše inače skroman cvet u esenciju požude, snage i strastvene ljubavi. Kako simbolizuje lepotu, hrabrost i vrelinu, nije iznenađenje što prelep buket crvenog cveća ne nailazi na odbijanje.

shutterstock.com

Simbolika belog cveća

Bela

Često povezivano sa nevinošću, humanošću i poštovanjem, belo cveće simbolizuje jednostavnu lepotu. Luksuzne svilene latice mirisne gardenije, mali beli zvončići đurđevaka ili “tiha drama” 101 bele ruže odišu umerenošću i elegancijom.

Pixabay.com

Simbolika žutog cveća

Žuta

Postoji dobar razlog zašto ne možete odoleti da se ne nasmejete kada ugledate buket prelepog, vedrog žutog cveća – žuta boja budi osećanje sreće i radosti. Takođe, ona je simbol prijateljstva, te buket sačinjen od žutog cveća simbolizuje nove početke i uživanje.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)