Tetka Saveta

BENDŽAMIN ČISTI DOM NA BROJNE NAČINE: Pored zalivanja ovo je ključno za lepotu i dugovečnost ove biljke!

Ovo cveće je simbol mira i izobilja zbog čega se često drži i u kancelarijama.

29.01.2024 11:45

BENDŽAMIN ČISTI DOM NA BROJNE NAČINE: Pored zalivanja ovo je ključno za lepotu i dugovečnost ove biljke!
Shutterstock

Fikus Bendžamin, poznat i kao “uplakana smokva” je jedna od najomiljenijih sobnih biljaka.  Često se može videti u kancelarijama i može imati zelene listove ili šarene pa svojim neobičnim izgledom ulepšava svaki prostor. Lak je za održavanje a može da poraste i do 2 metra u visinu. Ova biljka je simbol mira i izobilja što je čini idealnim sobnim cvećem upravo za kancelarije. 

Pixabay

Sobne biljke su najlepši ukras svakog doma

Kako orezati biljku?

Kako ističu stručnjaci za cveće, Bendžamin zahteva redovno orezivanje kako bi se biljka podmladila i sprečilo preterano bujanje i gubljenje oblika. Najidealnije vreme za orezivanje ovog sobnog cveća je upravo sada odnosno pre nego što krene novi vegetacioni ciklus.

Bendžamin lako podnosi orezivanje i nije potrebna nikakva posebna tehnika kako bi se sredile grane. Dovoljno je orezati ga jednom godišnje a to će pomoći biljci da lišće izgleda bujnije i lepše. Pravilno orezivanje pomaže biljci da zadrži željeni oblik, podstiče rast novih izdanaka i održava biljku zdravom.

Prilikom orezivanja važno je da koristite oštar i čist nož ili makaze kako biste izbegli kidanje ili oštećenje biljke. 

Prvo, uklonite mrtve ili oštećene listove i grane. Zatim možete oblikovati biljku prema željenom izgledu, uklanjajući višak rastinja. Takođe je važno redovno uklanjati suve listove kako biste održali biljku čistom i zdravom.

Bendžamin je popularna sobna biljka ne samo zbog svoje izuzetne lepote već i sposobnosti da čisti vazduh. Ova biljka može ukloniti različite toksične supstance iz vazduha, poput formaldehida, ksilena i amonijaka, čineći je odličnim dodatkom svakog doma ili kancelarije.

Pored toga, Bendžamin povećava vlažnost vazduha i smanjuje nivo prašine. Ima sposobnost da apsorbuje zračenje što ovu biljku čini  idealnom da se stavi u blizini elektronskih uređaja kao što je kompjuter.

Održavanje Benjamina je vrlo jednostavno, biljka zahteva redovno zalivanje, dovoljno svetla i povremena prihrana kako bise očuvao zdrav rast i lep izgled biljke.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)