Tetka Saveta

NAJBOLJE SOBNE BILJKE ZA UKLANJANJE KONDENZACIJE: Upijaju vlagu i pretvaraju dom u botaničku baštu (FOTO)

Pojedino sobno bilje je izvaredan odvlaživač vazduha, a uz to nije zahtevno za održavanje i divno oplemenjuje prostor.

10.12.2023 14:00

NAJBOLJE SOBNE BILJKE ZA UKLANJANJE KONDENZACIJE: Upijaju vlagu i pretvaraju dom u botaničku baštu (FOTO)
Pixabay.com

Hladan vazduh napolju i toplota u kući, odnosno stanu savršena su kombinacija za stvaranje kondenzacije koja može da izazove pojavu buđi na zidovima i u unutrašnjosti ormara.

Ali to ne znači da morate da trošite novac na kupovinu uređaja koji će eliminisati vlagu. Biće dovoljno da u stambeni prostor unesete biljke koje imaju moć da upiju vlagu i da zahvaljujući tome budu još bujnije i raskošnije.

U sobno cveće koje će eliminisati višak vlage spadaju sobne palme, spatifilum (poznat i kao ženska sreća), kao i engleski bršljan i tilandsija.

Kad je reč o suzbijanju buđi, engleski bršljan je na vrhu liste. Da bi ova biljka bila što bujnija, stavite je blizu direktnog izvora svetlosti i redovno je zalivajte. Ipak, povedite računa ako u domu imate malu decu ili kućne ljubimce, jer engleski bršljan spada u otrovne biljke.

pexels.com

Engleski bršljan izvanredno upija vlagu

 

I palme su odlične u kontroli nivoa vlažnosti vazduha u zatvorenom prostoru. One sprečavaju pojavu buđi tako što putem lišća upijaju višak vlage. Kao i engleskom bršljanu, i palmama prija vlažno zemljište. Ipak, za razliku od bršljana, sobne palme ne vole da budu izložene direktnom svetlu – više će im prijati boravak u poluseni.

pexels.com

Sve vrste palmi upijaju vlagu iz okruženja preko lišća

 

Spatifilum uspeva i u poluseni i na svetlosti, takođe voli vlažno zemljište i kao i engleski bršljan i palma upija višak vlage iz vazduha. Ova sobna biljka, koja je na našim prostorima poznata i pod nazivom ženska sreća, toksična je kao i engleski bršljan, pa bi saksiju trebalo držati daleko od domašaja dece i kućnih ljubimaca. Mnoge domaćice uzgajaju spatifilum u kupatilu, jer se pokazalo da za svega nekoliko sati može da upije višak vlage i spreči pojavu buđi na zidovima.

shutterstock.com

Biljka poznata kao ženska sreća ponaša se kao sunđer u vlažnom prostoru

 

Tilandsija je biljka u obliku levka sa trouglastim listovima, a specifična je po tome što može da opstane i u saksijskoj zemlji i u staklenoj posudi bez ikakve podloge. Ukoliko se opredelite da tilandsiju gajite u staklenoj posudi, biće dovoljno da je jednom sedmično spustite u čašu sa vodom i ostavite da tako odstoji petnaestak minuta. Toliko vremena će, naime, biti dovoljno da biljka apsorbuje dovoljnu količinu vode za sedam dana.

Pixabay.com

Tilandsija uspeva i u saksijskom zemljištu i u posudama bez ikakve podloge, i odlično upija višak vlage

 

Tilandsija je poznata kao savršeni odvlaživač vazduha, pa je postavite u svakoj prostoriji u domu u kojoj postoji rizik od pojave kondenzacije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)