Brak i veze

U SUSRET 8. MARTU: Pitali smo Beograđanke koji poklon ne bi volele da dobiju za praznik, evo šta su nam otkrile! (VIDEO)

Odgovori su bili zanimljivi, a bilo je i onih koji su sa setom govorile o ovom prazniku

05.03.2024 14:50

U SUSRET 8. MARTU: Pitali smo Beograđanke koji poklon ne bi volele da dobiju za praznik, evo šta su nam otkrile! (VIDEO)
Printscreen/youtube/@SrecnaTV

U petak, 8. marta proslavlja se Međunarodni dan žena. Ovaj nekada vrlo značajan praznik posvećen pripadnicama lepšeg pola bio je dan kad se mamama, bakama, tetkama i nastavnicama darivali razni pokloni - najčešće cveće, ali i druge sitnice u znak zahvalnosti za sve što čine za nas.

Danas, mlade devojke ne samo što više ne pridaju veliki značaj ovom prazniku, već često ni ne znaju šta on simbolički predstavlja. 

Srećna republika je sprovela anketu među Beograđankama koje su odgovarale na pitanje: Šta nikako ne biste voleli da dobijete za 8. mart? 

Njihove odgovore možete pogledati u sledećem video-snimku:

Uloga Klare Cetkin

Dan žena nastao je u čast borbe za ženska prava krajem 19. i početkom 20. veka. U doba brze industrijalizacije i ekonomske ekspanzije žene su bile izrabljivane, što je dovelo do prvog protesta žena zaposlenih u industriji odeće i tekstila. One su javno demonstrirale 8. marta 1857. godine u Njujorku.

Prvi Dan žena obeležen je 1909. godine, a godinu dana kasnije organizovana je prva Međunarodna konferencija žena u Kopenhagenu u organizaciji Socijalističke internacionale. Inspirisana američkim demonstracijama, nemačka levičarka Luiz Cic je predložila organizovanje Međunarodnog dana žena.

Inicijativu sprovođenja ideje praznika u delo preuzela je slavna nemačka feministkinja i levičarka Klara Cetkin, te je predlog prihvaćen i ustanovljen je "Međunarodni dan žena", sa strategijom promovisanja jednakih prava, uključujući i demokratsko pravo glasa za žene.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)