Tetka Saveta

AKO ZAJEDNO PERETE POSTELJINU I PEŠKIRE, PRAVITE OGROMNU GREŠKU: Ovaj propust može skupo da vas košta! (FOTO)

Osetljivost vlakana kod frotira i pamuka nije ista

06.03.2024 12:20

AKO ZAJEDNO PERETE POSTELJINU I PEŠKIRE, PRAVITE OGROMNU GREŠKU: Ovaj propust može skupo da vas košta! (FOTO)
shutterstock.com

Domaćice su često u dilemi da li je bezbedno i efikasno da posteljina i peškiri budu oprani zajedno, u istoj turi pranja veša. Međutim, postoje zanimljive činjenice i saveti koji mogu uštedeti vreme i trud, ali i sačuvati veš-mašinu od oštećenja. Kada se posteljina i peškiri pomešaju tokom pranja, postoji mogućnost da grublja vlakna peškira oštete nežniju posteljinu i skrate joj životni vek. Osim toga, peškiri su obično deblji i više upijaju od posteljine, što može da oteža proces sušenja u istom ciklusu.

Ukoliko želite da sačuvate posteljinu i peškire, najbolje je da ih perete odvojeno kako biste izbegli mogućnost oštećenja i prenošenja nečistoća. Ukoliko, pak, odlučite da ih perete zajedno, važno je pratiti preporučene savete kako biste postigli najbolje rezultate i sačuvali ih.

Shutterstock

Nije preporučljivo prati posteljinu sa peškirima

Nedostaci zajedničkog pranja

Postoje određeni nedostaci pranja posteljine i peškira zajedno, poput mogućnosti da se dlačice sa peškira zalepe za posteljinu, kao i prenošenja nečistoća sa peškira na posteljinu, ukoliko su peškiri posebno prljavi ili znojni.

Kako zaštititi posteljinu od oštećenja?

Kako biste zaštitili posteljinu od oštećenja prilikom pranja sa peškirima, preporučuje se korišćenje odgovarajućeg ciklusa pranja i temperature za datu vrstu tkanine. Takođe, možete razmotriti korišćenje mrežaste kese za veš kako biste dodatno zaštitili svoje predmete od zapetljavanja u mašini.

shutterstock.com

Materijali posteljine mogu da se oštete od peškira

Saveti za najbolje rezultate

Peškiri su obično teži od posteljine, pa se preporučuje da ih operete odvojeno prvi put kako biste obezbedili ravnomerno čišćenje, a zatim proverite da li su i dalje prisutni ostaci nečistoća. Ukoliko ustanovite da ih nema, onda peškire možete bezbedno prati zajedno sa posteljinom, uz korišćenje efikasnog deterdženta i pravilnih ciklusa pranja za tkanine.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)