Tetka Saveta

KAKO DA TESTO ZA PRINCES KROFNE NE SPLASNE: Isproban bakin recept za omiljenu poslasticu (FOTO)

U susret 8. martu obradujte sebe ovim kolačem.

06.03.2024 22:33

KAKO DA TESTO ZA PRINCES KROFNE NE SPLASNE: Isproban bakin recept za omiljenu poslasticu (FOTO)
Youtube/CooKing

Princes krofne su francuska poslastica koja je stekla popularnost u celom svetu. Mnogi veruju da je to domaći, srpski kolač zbog toga što se veoma odomaćio u našoj kuhinji. Ono što je sigurno jeste da su mu naše bake dale poseban šmek, zbog čega nam je svima postao toliko drag.

Za sve one koji uživaju u princes krofnama, postoji jednostavan, a oproban recept naših baka. Kako vam korpice ne bi splasnule ili, narodski rečeno, bile zdekane veoma je važan proces prečenja. Nije ništa komplikovano, važno je obratiti pažnju na male kulinarske cake.

Srećna republika donosi vam recept za sočne, domaće princes krofne koje uvek uspevaju.

Shuttererstock

Princes krofne

Sastojci:

  • 250 ml vode
  • 125 g  maslaca
  • 1,5 kašika šećera
  • 150 g brašna
  • 4 jaja

Sastojci za fil:

  • 800 ml mleka
  • 4 žumanca
  • 150 g šećera
  • 2 kesice vanilinog šećera
  • 130 g brašna
  • 125 g maslaca

 

Priprema:

Priprema korpica

Pomešajte vodu, maslac i šećer i stavite na ringlu do ključanja, te sklonite sa šporeta. U smesu dodajte prosejano brašno i mešajte žicom dok se ne sjedini, pa ostavite smesu da se ohladi oko 5 minuta. Dodajte jaje po jaje i nakon svakog jajeta mešajte varjačom.
Smesu sipajte u špric za kolače, pa istiskujte na pleh obložen pek papirom. Veličina istisnute smese treba da bude prečnika oko 5 cm. Ostavite prostora među testom da bi naraslo. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 °C, 30 – 40 minuta u zavisnosti od jačine šporeta. Dok se testo peče, veoma je važno da ne otvarate rernu kako bi gotove krofnice bile vazdušaste, odnosno kako testo ne bi “spalo”. Nakon što je gotovo, isključite rernu i blago je odškrinite i ostavite tako da se rerna hladi. Nakon 10 minuta ih izvadite, presecite na pola i napravite fil. 

Dok se korpice hlade možemo preći na pravljenje fila.

Prvo 500 ml mleka stavite da se greje na srednjoj temperaturi. U drugoj posudi umutite žumanca, dodajte vanilin šećer, kristal šećer i brašno, te dobro promeštajte. Preostalih 300 ml mleka sipajte u promešane sastojke i sjedinite sve. U mleko koje se greje na šporetu dodajte smesu i kuvajte uz neprestano mešanje dok se smesa ne zgusne. Sklonite sa šporeta i pokrijte, te ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Poslednji korak je dodavanje maslaca sobne temperature (blago otopljenog) u ohlađenu smesu i onda sve dobro umutite mikserom. Presecite na pola testo koje ste prethodno pripremili i filujte. Za filovanje možete koristiti špric, radi boljeg doziranja i izgleda poslastice. Isto tako, krem možete stavljati i ručno.

 

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)