Slatkiši

ČAROBAN KOLAČ OD JEDNOG JAJETA: Recept za jeftinu a preukusnu poslasticu kojoj je nemoguće odoleti!

Priprema se brzo i jednostavno.

03.03.2024 08:00

ČAROBAN KOLAČ OD JEDNOG JAJETA: Recept za jeftinu a preukusnu poslasticu kojoj je nemoguće odoleti!
Shutterstock

Pravljenje kolača najčešće zadaje muke domaćicama, posebnom onim koje nisu vične pripremi poslastica. Zbog toga su brzi, jeftini i jednostavni kolači spas. Možete ih praviti kad vam dolaze iznenadni i nenajavljeni gosti ali i da se sami zasladite ili obradujete porodicu nekim slatkišem.

Jedan od tih je i kolač od jednog jajeta koji se pravi za tili čast, a očas posla i u slast smaže. Srećna republika vam poklanja recept za čarobni kolač od jednog jajeta kome je nemoguće odoleti.

Sastojci:

Kora:

1 jaje 

1 šolja šećera
1 šolja mleka
1 šolja mlevenih oraha
1/2 šolje ulja
1 šolja brašna
1 prašak za pecivo

Fil:

1 puding od vanile 

3 dcl mleka
2 kašike šećera
50 g putera

Priprema:

Umutite jaje, dodajte pola šolje šećera i mutite mikserom dok ne dobijete penastu smesu. Postepeno dodajte mleko, ostatak šećera, ulje, mlevene orahe i na kraju kašiku po kašiku brašna koje je pomešano sa praškom za pecivo. Pripremljenu smesu sipajte u podmazan kalup u pecite u zagrejanoj rerni 15 minuta na 180 stepeni. Za to vreme u manju posudu sipajte polovinu mleka, dodajte šećer, a u ostatak mleka rastopite puding i kad se mleko na šoretu ugreje postepeno u stalno mešanje sipajte puding. Na tihoj vatri kuvajte da dok se ne stegne. Ostavite da se ohladi i dodajte komad po komad putera uz stalno mešanje mikserom. Važno je fil dobro umutiti kako ne bi ostale grudvice. Na ohlađenu koru sipajte fil koji odozgo možete ukrasiti sa malo kakaoa ili mlevenih oraha. Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)