Tetka Saveta

KAKO DA FIL ZA ŠNENOKLE BUDE KREMAST, A DA KEKS OSTANE HRSKAV: Recept koji ukusom vraća u detinjstvo

Tradicionalni slatkiš sačuvala je od zaborava Milena Dravić u seriji "Metla bez drške".

31.01.2024 10:40

KAKO DA FIL ZA ŠNENOKLE BUDE KREMAST, A DA KEKS OSTANE HRSKAV: Recept koji ukusom vraća u detinjstvo
shutterstock.com

Šnenokle su poslastica uz koju su odrastale brojne generacije. Kremast slatkiš sa pahuljastim belancima, filom od žumanaca i brašna u mleku i hrskavim keksom nije teško napraviti. Pravile su ga još naše bake i nepogrešivo znale kako da svaki sloj bude „priča za sebe“, a da šnenokle kao celina budu slatkiš po kom ćemo pamtiti bezbrižne dane detinjstva.

Iako danas mnoge domaćice prave šnenokle sa pudingom i voćem, onaj starinski recept je i dalje bez premca. Ipak, neretko se događa da keks bude natopljen mlekom, što kvari ugođaj prilikom konzumiranja. Da biste napravili šnenokle kakve je od zaborava otrgla glumačka diva Milena Dravić u kultnoj seriji „Metla bez drške“, pratite recept u nastavku, korak po korak, i napravićete slatkiš koji će vas ukusom vratiti u detinjstvo.

Sastojci:

  • 1 litar mleka
  • 6 jaja
  • 6 kašika šećera
  • 3 kašike brašna
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • 200 g keksa

Priprema:

Razbijte jaja, pa odvojite žumanca od belanaca. Odvojite pet kašika mleka od pripremljene količine i ostavite sa strane.

U dublju i širu šerpu sipajte preostalo mleko, dodajte vanilin-šećer i stavite da se kuva na srednje jakoj temperaturi ringle. Za to vreme umutite belanca mikserom u čvrst sneg.

Kad mleko sa vanilin-šećerom počne da vri, kašikom lagano vadite umućeni sneg od belanaca i kuvajte oblačiće tek toliko da se oko njih uhvati blaga korica. Otprilike će svakom oblačiću od belanaca biti potrebno desetak sekundi da se skuva. Tako skuvan šne od belanaca vadite rešetkastom kašikom iz mleka i spuštajte u cediljku ispod koje ste podmetnuli posudu kako bi višak mleka iscurio.

Kad tako skuvan i oceđen šne od belanaca spustite u posudu u koju ste prethodno stavili izlomljen keks, on će zadržati hrskavost.

U drugoj činiji pomešajte žumanca, šećer, brašno i malo hladnog mleka, pa sve dobro razmutite tako da smesa bude ujednačena i glatka. Ulijte ovu smesu u proključalo mleko sa vanilin-šećerom, pa mutite žicom da se ne stvore grudvice. Fil je gotov kad počne da spada sa žice i postane kremast. Dok je još vruć, razlijte ga preko keksa i oblačića od belanaca, pa ostavite da se ohladi.

Po želji, šnenokle možete da ukrasite rendanom čokoladom ili ukrasima od karamelizovanog šećera.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)