Tetka Saveta

EVO KAKO DA ŽUTI KOLAČ SA VIŠNJAMA NE BUDE SUV: Domaćice su otkrile savet zlata vredan (FOTO)

I miris i ukus koji ćete obožavati.

20.11.2023 12:01

EVO KAKO DA ŽUTI KOLAČ SA VIŠNJAMA NE BUDE SUV: Domaćice su otkrile savet zlata vredan (FOTO)
shutterstock.com

Posle lenje pite sa jabukama, žuti kolač od višanja je jedna od omiljenih domaćih poslastica. Jednostavno se pravi, a retko ko može odoliti spoju slatkog testa i kiselkaste arome višanja. Svako ko je barem jednom probao da ga napravi zna kako cela kuća lepo zamiriše.

Srećna Republika otkriva kako da napravite kolač sa višnjama, a da ne presušite testo i da bude lepo prošaran višnjama po celoj površini.

 

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 1,5 čaša šećera (300 gr)
  • 1 čaša jogurta (od 2 dl, ili 200 gr jogurta)
  • 1 čaša ulja (170 gr)
  • 2 čaše brašna ( ukupno 270 gr)
  • 1/2 kesice praška za pecivo
  • 400 - 500 gr višanja
  • malo prah šećera za posipanje kolača
  • vanilin šećer

 

Priprema:

Razbiti jaja i odvojiti belanca od žumanaca. Belanca mikserom umutiti u čvrst sneg, pa im postepeno dodavati šećer. Dodati žumanca, pa ih umešati polako špatulom. Postepeno dodati i ostale sastojke (jogurt, ulje, brašno i prašak za pecivo)  i polako ih sjedinjavati sa belancima.

Kad testo bude homogeno, izliti ga u podmazan i brašnom posut pleh (moj pleh je dimenzija 35 x 20 cm). Na testo staviti višnje (sveže, iz zamrzivača ili iz kompota) koje su malo oceđene od viška soka. Da višnje ne bi ostale na vrhu kolača i osušile se, već da malo utonu u kolač, a da ne padnu sasvim na dno, domaćice savetuju da ih vrhom nožića malo gurnete nadole da tek malo urone u smesu. Staviti kolač u rernu prethodno zagrejanu na 200 stepeno. Smanjiti na 180 stepeni. Kolač se preče oko pola sata. Kako biste znali da li je vaš kolač gotov, ivice testa trebalo bi da se odvajaju od tepsije. 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)