Tetka Saveta

JEDAN ZAČIN IZ KUHINJE DOVOLJAN JE ZA BLISTAVU KADU: Skida kamenac i najuporniju prljavštinu ali postoji caka koju morate znati

Donosimo vam recept kako da pripremite ovaj rastvor koji će bez po muke ukoliniti prljavštinu.

01.09.2023 14:00

JEDAN ZAČIN IZ KUHINJE DOVOLJAN JE ZA BLISTAVU KADU: Skida kamenac i najuporniju prljavštinu ali postoji caka koju morate znati
unsplash.com

Čišćenje kupatila jedno je od težih poslova u domaćinstvu, a opet neophodno zato što je ovo prostor za ličnu higijenu. Usled stalnog korišćenja vode na kadi se vrlo često, posebno po ćoškovima, skuplja kamenac, buđ i druga prljavština.

Uz sve to već posle nekoliko tuširanja na zidovima kade ostaju masni tragovi i ostaci sapuna i sredstva za tuširanje. 

Pixabay.com

Kupatilo je mesto gde obavljamo ličnu higijenu zabog čega mora da bude čisto

Recept za pripremu

Postoje brojna sredstva predviđena za uklanjanje ovakvih nečistoća, ali često nisu baš delotvorna. Ili su predviđena za masne mrlje, ili za buđ i ostalu prljavštinu. Uz to često imaju vrlo neprijatan miris koji može da iritira nos i oči.

Umesto toga eksperti za čišćenje sa društvenih mreža preporučuju rastvor sirćeta i soli koji će bez problema i previše truda ukoliniti sve nečistoće uključujući i ružene masne mrlje. Sirće je jedan od najčešće upotrebljavanih začina u kuhinji a koristi se da se zakiseli jelo ili salata. Bez njega nema ni pripreme zimnice, a pokazao se i kao odlično sredstvo za čišćenje.

Ali, postoji jedna caka koju morate znati za čišćenje kade sirćetom i soli. Naime, prema njihovom savetu potrebno je da se so i sirće ugreju do temperature od 70 stepeni kako bi bili potpuno efikasni. 

Donosimo vam recept kako da pripremite ovu mešavinu.

Sastojci:

  • 100 ml sirćeta u sud 
  • so u razmeri 1 supena kašika na 50 ml sirćeta

Priprema: 

Sipajte sirće i so u gore navedenoj razmeru u dublju posudu i zagrejte na temperaturu odtprilike oko 70 stepeni. Dobijenim rastvorom dok je još topao prelijte kadu posebno kritična mesta i ostavite da odstoji oko 20 minuta. Nakon toga dovoljno je tušem isprati kadu čistom, toplom vodom i ona će zablistati kao da je nova. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)