Tetka Saveta

REDOVNO KORISTIMO RENDE, A RETKO KO ZNA ČEMU SLUŽE NJEGOVE SVE ČETIRI STRANE: Francuski kuvar otkriva tajnu koja će nam svima olakšati kuvanje (FOTO)

Domaćice najčešće koriste samo deo sa velikim rupama u obliku kapljica dok su ostale gotovo skroz zanemarene.

08.05.2023 12:01

REDOVNO KORISTIMO RENDE, A RETKO KO ZNA ČEMU SLUŽE NJEGOVE SVE ČETIRI STRANE: Francuski kuvar otkriva tajnu koja će nam svima olakšati kuvanje (FOTO)
shutterstock.com

Prilikom kuvanja većina ljudi često koristi ručno rende i to onaj deo sa krupnijim rupama. Ostale tri strane vrlo retko se koriste, a mnogi ni ne znaju čemu služe posebno ona strana sa najsitnijim rupicama. 

Kako je objasnila jedna žena na društvenim mrežama, iako kuva već decenijama tek sad je shvatila čemu služe te najsitnije rupice koje ima svako ručno četvorostrano rende.

- Trebalo je da prođu godine dok nisam shvatila da na tim rupicama mogu usitniti parmezan, koricu limuna, pomorandže ili limete za kolače. Pokazalo se da se muskatni orašćić najbolje renda upravo s te strane - napisala je ona.

shutterstock.com

Većina domaćica najčešće koristi samo krupne rupice u obliku kapljica

Čemu služi koja strana?

Ako još uvek imate dilemu čemu služi koja strana renda odgovor daje jedan francuski šef kuhinje koji je detaljno objasnio kako se koja strana koristi i za koju vrstu namirnica.

Velike rupe u obliku kapljica

Ovo je strana koja se najčešće koristi u kuhinji. Na njoj se rendaju šargarepa, krompir, kuvana jaja za salatu ili meki sir za picu. Korisna je jer će većinu namirnica pretvoriti u ujednačene i tanke listiće koji su pogodni za salate ili kuvanje posebno ukoliko ih dodajete u gušći umak. Služi za brzo seckanje voća i povrća, usitnjavanje luka ili mrvljenje čokolade koju ćete otapati na pari. 

Sitne rupe u obliku kapljica

Odlična je za brzo i efikasno usitnjavanje namirnica koje ćete koristiti za ukrašavanje jela, poput tvrdog sira, čokolade, voća ili povrća. Na ovoj strani možete rendati krompir ili tikvice za veganske pljeskavice ili brzo i jednostavno napraviti kašice od voća i povrća za bebe.

Strana sa nazubljenim rupama

U vreme kad nije bilo sokovnika, ovo je zapravo bila strana na kojoj su mame rendale voće i povrće iz koga su cedile prirodan sok za svoje bebe. Najčešće se koristi za rendanje šargarepe koja bi bila toliko sitna da je deca nisu ni primećivala u supama i čorbama. Na ovoj strani se može izrendati i luk ukoliko vam je potreban njegov sok za obloge. 

Dve do tri duguljaste rupe

Služi za rezanje voća i povrća na tanke kriške koje se mogu koristiti za salatu, kao dekoracija, a ovako isečen krompir je idealan za musaku.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)