Tetka Saveta

MOLITVA SVETOM TRIFUNU ZA ISCELJENJE! Crkva jedino nju priznaje, a verski analitičari naglašavaju: Na današnji dan treba raditi SAMO JEDNO!

Verski analitičar Željko Injac za Srećnu republiku ističe da crkva ima jasno definisana pravila, molitve i običaje koji se razlikuju od onih koje je narod uveo, što važi i za današnji veliki praznik.

14.02.2023 09:01

MOLITVA SVETOM TRIFUNU ZA ISCELJENJE! Crkva jedino nju priznaje, a verski analitičari naglašavaju: Na današnji dan treba raditi SAMO JEDNO!
Shutterstock, Wikipedia

Danas je Sveti Trifun, zaštitnik vinogradara, kog mnoge porodice slave i kao krsnu slavu, dok drugi poštuju praznik i idu na slavu u goste. Sam Trifun rođen je u trećem veku, u selu Kampsadi u Frigiji. Njegova porodica bila je siromašna i veoma pobožna, a legenda kaže da je on još kao dete imao isceliteljske moći. Ljudi su verovali da ima dar od Boga da tera zle duhove i isceljuje bolesne. Živeo je u vreme vladavine cara Gordijana III, čija je ćerka bolovala od nepoznate duševne bolesti. Lekari su pokušali da joj pomognu, ali nisu uspevali, a onda je, prema predanju, iz nje progovorio zli duh koji je rekao da može da ga otera samo Trifun.

Car je tada naredio da se u dvor dovedu svi muškarci u carstvu koji nose to ime. Tada je Trifun uspeo da izleči carevu ćerku i za to je bio bogato nagrađen. Međutim, Trifun je svoje darove podelio siromašnima i nastavio da živi skromno, u molitvi. Umro je mučeničkom smrću sa svega 18 godina. Naime, Decijan Trajan, koji je došao na vlast, zahtevao je od njega da se odrekne Hrista, što je Trifun odbio. Tada su ga vojnici vezali za konja i bosonogog vukli preko trnja i kamenja. Trifun je, međutim, izdržao sva mučenja i Hrista se nije odrekao. Tada je car naredio da ga poseku mačem. Sahranjen je 250. godine skromno u selu u Kampsadi u Frigiji.

Hrišćanski običaji na Svetog Trifuna

Pravoslavni hrišćani Svetog Trifuna obeležavaju 14. februara. Srpska pravoslavna crkva Svetog Trifuna slavi kao velikomučenika koji je postradao za hrišćansku veru, ne isključujući njegov značaj zaštitnika bračne ljubavi i vernosti, koje su deo hrišćanske propovedi. Prema hrišćanskom učenju, bračna ljubav je blagoslovena od Boga, a bračni zavet neraskidiv, o čemu svojim delima najbolje svedoče Hristovi velikomučenici. Među njima je i Sveti Trifun. Njega slave brojni esnafi, vinogradari, mehandžije, a na liturgijama se pominje stradanje svetitelja Trifuna. 

- Tačno je da ga slave mnogi esnafi, o vinogradarima i da ne pričam. To što pojedini veruju da će biti kišna ili sušna godina, to nema mnogo veze sa crkvenim i religioznim shvatanjima. Stav crkve je da na Svetog Trifuna oni koji to slave kao krsnu slavu idu na liturgiju, gde im sveštenik osvešta kolač koji potom nose kući, a svi koji poštuju hrišćansku pravoslavnu tradiciju idu na slavski ručak u posetu. Svi ostali običaji koji se vezuju za Svetog Trifuna zavise od kraja do kraja i isključivo su potekli iz naroda - za Srećnu Republiku objašnjava verski analitičar Željko Injac.

Prntscrn/YouTube

Verski analitičar Željko Injac

Narodni običaji na Svetog Trifuna

Vinogradari veruju da će im Sveti Trifun zaštititi vinovu lozu od svih insekata. Postoji verovanje da ako na Trifundan pada sneg ili kiša, biće kišna i rodna godina, ali ako je vedro, godina će biti sušna i nerodna. U pojedinim krajevima postoji i  verovanje da ukoliko želite da nađete ljubav svog života uđete u dvorište crkve u ponoć, bacite semenke jabuke ili suncokreta preko remena i izgovarajte ove reči:

- Raspršavam ovo seme zaljubljena, ovo seme posejaću u ljubavi. Ti, koji si moja prava ljubav, dođi po mene i ostani dok raste, baš kao i moja ljubav prema tebi -

Pixabay.com

Molitva Svetom Trifunu

Molitva Svetom Trifunu

Međutim, jedina prava molitva Svetom Trifinu koju odobrava crkva je ova:

- O sveti mučeniče Hristov, Trifune, brzi pomoćniče svima koji ti pritiču i brzoposlušni zastupniče svima koji ti se pred tvojom svetom ikonom mole! Usliši sada i u svakom času moljenje nas, nedostojnih slugu tvojih, koji poštujemo sveti spomen tvoj u ovom svečasnom hramu i na svakom mestu zastupi nas pred Gospodom. Ti, dakle, ugodniče Božji, koji si velikim čudima zablistao, izlij isceljenja na one koji ti pritiču sa verom i one koji su žalosni zaštiti, jer si i sam, pre ishoda svoga iz ovog prolaznog života, obećao da ćeš se za njih Gospodu moliti i isprosio si od Njega ovakav dar: ako neko u bilo kakvoj nevolji, žalosti ili bolesti duševnoj ili telesnoj počne prizivati sveto ime tvoje, taj da bude izbavljen od svakoga zla. I kao što si nekada kćer carevu u gradu Rimu, koju je đavo mučio, iscelio, sada i nas od strašnih njegovih lukavstava sačuvaj u sve dane života našeg, pa najzad i u dan našeg poslednjeg izdisaja budi naš zastupnik. Budi nam tada pomoćnik i brzi progonitelj zlih duhova i onaj koji će nas u Carstvo Nebesko uvesti. I, kako ti sada sa svetima stojiš uz presto Božji, umoli Gospoda da i nas udostoji da budemo pričasnici večitog veselja i radosti, da bismo s tobom zajedno proslavljali Oca i Sina i Svetoga Duha Utešitelja, u vekove. Amin -

BONUS VIDEO:

Komentari (0)