Tetka Saveta

DA LI ZNATE ŠTA SU ČARAPE ZA SNEG? One vas mogu spasti ove zime (FOTO)

U susret prvim snežnim padavinama u Srbiji, veoma je bitno pripremiti i automobile, kao i nabaviti svu prateću opremu za te vremenske nepogode.

11.01.2023 13:09

DA LI ZNATE ŠTA SU ČARAPE ZA SNEG? One vas mogu spasti ove zime (FOTO)
shutterstock.com

Tokom zime i hladnih dana, veoma je bitno da više pažnje posvetimo našim automobilima, što zbog bezbednosti tokom vožnje, što radi prevencije od kvarova. S dolaskom prvih snežnih padavina, veoma je bitno proveriti da li su gume prilagođene za zimsku sezonu. 

Ukoliko idemo na put tokom snežnih dana, obavezno uz sebe moramo imati dodatnu opremu, poput lanaca za točkove. Ipak, sve je više stručnjaka koji preporučuju i čarape za sneg. Po Zakonu o saobraćaju, svako vozilo mora imati odgovarajuće zimske pneumatike, ali i uređaje za povećanje prijanjanja tokom vožnje van naselja.

shutterstock.com

Tokom zime se moramo više posvetiti održavanju automobila

Opseg dozvoljenih uređaja često stvara nedoumice. Iz tog razloga vozači sebi postavljaju pitanja da li smeju koristiti čarape za sneg umesto lanaca i da li su one dovoljno efikasne u zimskim uslovima vožnje. Kako biste bolje razumeli razliku i kako da pravilno koristite čarape za sneg, otkrivamo vam sve što je potrebno da znate o tom proizvodu.

Čarapa za sneg je pomoćni zimski proizvod koji se ponaša bolje od klasičnih lanaca za sneg ili guma za sneg u različitim uslovima vožnje, omogućavajući vozilu da se kreće bezbedno u svim otežanim uslovima puta. Čarape poboljšavaju prijanjanje vozila na snežnim i klizavim putevima. Proizvod je napravljen da traje više godina, pa je preporuka da se čarape skinu sa točka pre nego što dođete do asfalta. Asfalt, zemljani ili makadamski put mogu skratiti vek trajanja proizvoda.

Preporučljivo je da brzina ne prelazi 40 km/h zbog bezbednosti putnika. Na osnovu procene okruženja, neophodno je da imate istu brzinu kretanja kao i ostala vozila oko vas. Čarape je neophodno postaviti na pogonskim točkovima. Bez obzira na to da li je sistem vuče napred ili nazad, to ne umanjuje efikasnost čarapa. 

shutterstock.com

Čarape za sneg koriste se pri vožnji koja ne prelazi 40 km na sat

Uklonite čarapu sa gume nakon korišćenja. Nakon što čarapu odložite u torbu za odlaganje, zatvorite je. Stavite torbu u prtljag. Čarape možete prati i sušiti, kako je naznačeno u instrukcijama, da biste izbegli neprijatan miris u vozilu. Čarape su dizajnirane za sve veličine točkova i za sva vozila. Mogu da se koriste na putničkim vozilima, lakim komercijalnim vozilima, SUV, minibusevima. Čarape se mogu koristiti sve dok ukupna težina vozila ne prelazi 3,5 tone.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

Komentari. (0)