U srpskoj kuhinji kolači i torte se najčešće jedu posle ručka, kao desert. Mećutim, da li biste možda probali tortu od banana za doručak?
Možda zvuči neobično, ali ovo nije klasična poslastica, već izuzetno ukusan i jednostavan doručak. Vrlo je zdrav, a pravi se tako lako da ga i dete može napraviti očas posla.
Banane su voće veoma bogato šećerom i vlaknima, pružaju neophodnu energiju organizmu na početku dana, a u kombinaciji sa ovsenim pahiljicama i cimetom dobijate ukusan jutarnji obrok kao stvoren za početak dana.
Srećna republika vam poklanja recept za tortu od banana za doručak za kojim su poludeli milioni ljudi na mrežama. Komade ove torte možete poneti i na posao, jer se odlično slaže i uz kafu.
Sastojci:
- 4 dobro zrele banane
- 120 g kukuruznog skroba
- 120 g ovsenih pahuljica
- 50 g maslaca
- 2 jaja
- 6 kašika višenamenskog brašna
- 2 kašike šećera
- malo cimeta i muskatnog oraščića
- prašak za pecivo
- vanilin šećer
- kesica sode bikarbone
- pola kašičice soli
Priprema:
U posudu srednje veličine dodajte brašno, ovsene pahuljice, cimet, narendani muskatni oraščić, kukuruzni skrob, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. Promešajte da se sjedini i ostavite na stranu.
U drugu veću činiju dodajte omekšali puter i šećer, pa umutite mikserom. Dodajte jaja, vanilin šećer, izgnječene banane i nastavite da mutite srednjom brzinom. Kad dobijete glatku masu lagano varjačom umešajte suve sastojke koje ste već izmešali. Nemojte preterano mešati.
Smesu sipajte u podmazan kalup koji ste obložili papirom za pečenje, malo protresite posudu da se masa ujednači i pecite 35 do 40 minuta u zagrejanoj rerni. Sačekajte da se ohladi i isecite. U hermetičkoj posudi može da ostane sveža do 24 sata, ali i pet dana u frižideru.
Uživajte!
Komentari (0)