Salčići su jedan od omiljenih slatkiša svake generacije - nežne, punjene filom i posute šećerom u prahu. Ako tragate za tradicionalnim receptom za salčiće i ukusom kakve su mogle da naprave samo naše bake, ovo je taj recept.
Da bi testo uspelo potrebno je koristiti salo. Naravno, moguće su i zamene, ali to se koristi u originalnom receptu.
Sastojci:
- 500 gr brašna
- prstohvat soli
- 3 žumanca
- 200 ml kisele vode
- 300g mlevenog svinjskog sala (podelite na tri dela)
- džem po izboru
Priprema:
U brašno dodajte prstohvat soli, a onda i žumanca. Potom rukama blago zamesite testo, a dok mešate sipajte i kiselu vodu. Mesite testo rukama dok se ne sjedini, a zatim od njega formirajte loptu. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Premesite ga nekoliko puta rukama, a onda ga razvaljajte oklagijom. Salo razvucite preko testa, pa krajevima zatvorite. Potrebno je da napravite testo u obliku kvadrata, a onda ga razvaljajte oklagijom. Ponovo formirajte testo u kvadrat i pokrijte ga providnom folijom, pa ostavite da naraste oko 15 minuta. Izvadite ga iz providne folije, ponovo razvucite i premažite salom, pa formirajte kvadrat od testa. Stavite u providnu foliju i ostavite još 15 minuta. Te korake ponovite još dvaput.
Kada četvrti put razvaljate testo isecite ga na kvadratiće i filujte džemom po ukusu. Ređajte ih u pleh sa razmakom od 2cm da bi mogle da narastu. Pecite na 200 stepeni oko 15 do 20 minuta, a na kraju pospite šećerom u prahu.
Prijatno!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)