Slatkiši

PRAVI DOMAĆI SALČIĆI PO BAKINOM RECEPTU: Poslastica sa džemom budi nostalgiju pri prvom zalogaju

Starinska priprema slatkiša koji vole sve generacije.

08.10.2024 08:01

PRAVI DOMAĆI SALČIĆI PO BAKINOM RECEPTU: Poslastica sa džemom budi nostalgiju pri prvom zalogaju
youtube printskrin

Salčići su jedan od omiljenih slatkiša svake generacije - nežne, punjene filom i posute šećerom u prahu. Ako tragate za tradicionalnim receptom za salčiće i ukusom kakve su mogle da naprave samo naše bake, ovo je taj recept.

youtube printskrin

Recept za salčiće

Da bi testo uspelo potrebno je koristiti salo. Naravno, moguće su i zamene, ali to se koristi u originalnom receptu.

Sastojci:

  • 500 gr brašna
  • prstohvat soli
  • 3 žumanca
  • 200 ml kisele vode
  • 300g mlevenog svinjskog sala (podelite na tri dela)
  • džem po izboru

Priprema:

U brašno dodajte prstohvat soli, a onda i žumanca. Potom rukama blago zamesite testo, a dok mešate sipajte i kiselu vodu. Mesite testo rukama dok se ne sjedini, a zatim od njega formirajte loptu. Prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu. Premesite ga nekoliko puta rukama, a onda ga razvaljajte oklagijom. Salo razvucite preko testa, pa krajevima zatvorite. Potrebno je da napravite testo u obliku kvadrata, a onda ga razvaljajte oklagijom. Ponovo formirajte testo u kvadrat i pokrijte ga providnom folijom, pa ostavite da naraste oko 15 minuta. Izvadite ga iz providne folije, ponovo razvucite i premažite salom, pa formirajte kvadrat od testa. Stavite u providnu foliju i ostavite još 15 minuta. Te korake ponovite još dvaput.

Kada četvrti put razvaljate testo isecite ga na kvadratiće i filujte džemom po ukusu. Ređajte ih u pleh sa razmakom od 2cm da bi mogle da narastu. Pecite na 200 stepeni oko 15 do 20 minuta, a na kraju pospite šećerom u prahu.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)