Mafini su jedan od najomiljenijih kolača širom sveta. Postoje brojne verzije ovog peciva od slatkog do slanog, ali jedna je nezamenljiva i prva asocijacija na ovaj kolač - čokoladne mafine.
Popularnost duguju činjenici da su vrlo jeftini, a pripremaju se bukvalno za 15 minuta. Veruje se da potiču sa engleskog dvora na kome se prave još od 18. veka, dok se u američkim kuvarima pojavljuju 100 godina kasnije. Prave ih i prodaju pekare, poslastičarnice, a vrlo često se pripremaju i kod kuće. Toliko su jednostavni za pripremu da ih mogu napraviti i početnici u kuhinji.
Srećna republika vam poklanja recept za ovaj najslađi čokoladni kolač kome je nemoguće odoleti.
Sastojci:
- 3 jajeta
- 2 šolje brašna
- 1 šolja mleka
- 1/2 šolje ulja
- 2 kašike kakaoa
- 1 prašak za pecivo
- 1 kesica vanilin šećera
- 100 g čokolade za kuvanje ili čokoladni preliv
Priprema:
U dubljoj posudi umutite jaja, dodajte ulje i mleko. U drugoj posudi izmešajte suve sastojke - šećer, brašno, so, prašak za pecivo, kakao i vanilin šećer.
Sjedinite masu iz obe posude, lagano izmešajte varjačom i sipajte u podmazani kalup. Ubacite u vrelu rernu i pecite 15 minuta na 200C. Nakon što budu gotove mafine izvadite ih iz rerne, sačekajte da se malo prohlade, ali ne skroz.
Za to vreme u manju šerpicu sipajte malo ulja i stavite da se greje na umerenoj temperaturi. Dodajte čokoladu koju ste izlomili na kockice i uz stalno mešanje sačekajte da se otopi, pa prelijte gotove mafine. Ako nemate vremena možete da iskoristite i gotov čokoladni preliv koji možete kupiti u bilo kojoj prodavnici.
Možda vas zanima…
BONUS VIDEO:
Komentari (0)