Slatkiši

RECEPT ZA ROLAT SA BANANAMA: Penast i pun ukusnog fila, savršena poslastica za vikend

Za pripremu vam neće biti potrebno više od pola sata

23.03.2024 08:01

RECEPT ZA ROLAT SA BANANAMA: Penast i pun ukusnog fila, savršena poslastica za vikend
Shutterstock

Kolači i torte sa bananama omiljeni su svim generacijama. Pored toga što su ukusni, lako ih je napraviti i ne morate da koristite puno šećera, jer su banane same po sebi dovoljno slatke.

Rolat sa bananama najviše vole deca, a kad jednom isprobate ovaj brzi recept voleće ga i vi ne samo zbog ukusa, već i zbog jednostavne i brze pripreme. Nema kuvanja filova, nema dodavanja margarina ili putera, a ukus će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 5 jaja
  • 5 kašika šećera
  • 5 kašika brašna
  • pola kesice praška za pecivo
  • 400 ml slatke pavlake
  • 3 banane
  • 50 g čokolade za kuvanje (opciono, za dekoraciju)

Priprema:

Odvojite žumanca od belanaca, pa belanca umutite u čvrst sneg. Dodajte pet kašika šećera, pa nastavite da mutite mikserom dok se umućena belanca i šećer ne sjedine. Potom dodajte pet kašika brašna i pola kesice praška za pecivo, promešajte, pa lagano špatulom ulijte žumanca i sve sjedinite.

Pleh obložite papirim za pečenje, pa sipajte smesu za rolat i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni. Kad je rolat pečen, pažljivo ga izvadite iz tepsije, urolajte u mokru krpu i ostavite da odstoji desetak minuta.

Dok se patišpanj za rolat hladi umutite slatku pavlaku. Takođe, oljuštite banane i skinite im "končiće".

Odmotajte rolat, nanesite na ceo patišpanj polovinu umućene slatke pavlake, poređajte banane po dužini, pa zarolajte kolač. Prebacite ga na tacnu, premažite preostalom umućenom slatkom pavlakom i po želji dekorišite izrendanom čokoladom za kuvanje. Ostavite rolat na sat-dva na hladnom mestu da se stegne, pa ga secite na kolutove širine palca i služite.

Prijatno!
 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)