U mnoštvu slatkiša i kolača koje smo jeli kao mali, mnogi od nas se rado sećaju ruskih kapa koje su nam se "smeškale" iza stakla u frižideru nekih poslastičarnica. Iako nam se na prvi pogled činilo kako su to komplikovani dezerti za koje su potrebni i resursi i vreme da se naprave, činjenica je da ih možete sami napraviti kod kuće i to uz pomoć najosnovnijih sastojaka. Nema boljeg načina da iznenadite ukućane nakon praznika jednom ovakvom poslasticom.
Sastojci:
Biskvit:
- 4 jaja
- 200 g šećera
- jedan dcl ulja
- jedan dcl tople vode
- 250 g brašna
- prašak za pecivo
- 1 i 1/2 kašike kakaa
Krema:
- puding sa ukusm vanile
- 350 ml mleka100 g šećera
- jedan vanilin šećer
- 200 g maslaca
- 100 g kokosovog brašna
Glazura:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
Priprema:
Odvojite žumanca od belanaca i belance dobro umutite u posudu da napravite gustu penu. U žumance u drugu posudu dodajte šećer i izmutite ih kako bi se stvorila bledo žuta smesa. Dodajte ulje i vodu i dobro promešajte. U drugu posudu pomešajte brašno i pecivo i dodajte u smesu gde ste umutili žumance sa šećerom. Pomešajte sa tim smesu od belanaca i podelite je na dva dela. U tu jednu dodajte kakao. Oba biskvita ispecite u dva različita pleha na 180' oko 15 minuta. Manjim okruglim kalupima treba izrezati biskvite, najbolje dok su još topli.
Na drugoj strani prašak za puding, šećer i vanilin šećer promešajt sa malo mleka pa ga skuvajte u ostatak mleka. Kada se puding ohladi dodajte mu maslac pa ga umutite mikserom. Na tamniji biskvit kašikom dodajte kremu pa je preklopite onim svetlijim. Torticu premažite okolo kremom pa tako uvaljajte u kokos.
Čokoladu sa malo ulja otopite na pari ili ringli a onda kada se malo ohladi kašikicom premažite vrh svakog kolača. Ostavite kapice u frižider na hlađenje jedan do dva sata.
Možda vas zanima…
BONUS VIDEO:
Komentari (0)