Jela sa mesom

MANTIJE KAKVE NISTE JELI: Evo kako da ih napravite

Da li ste ljubitelj pita sa mesom, ali niste nikada eksperimentisali? Ne brinite, samo je potrebna dobra volja i sastojci da napravite mantije iz snova. Ukućani će vam ih tražiti iznova.

15.09.2022 23:00

MANTIJE KAKVE NISTE JELI: Evo kako da ih napravite
shutterstock.com

Ne postoji tačan podatak odakle potiču mantije jer ih sve istočnjačke kuhinje prisvajaju a i u našem regionu su prisutne i veoma popularne. Iako možda većina pazi na svoju figuru te sebi ne dozvoljava jedan ovakav delikates, vreme je da prekršite pravila. Pored toga što su zdrave i u sebi sadrže meso, učiniće vas sitima pa vam večera nakon ovakvog ručka neće biti potrebna. Stranica domaćirecepti daje sjajan predlog da napravite jedne od najukusnijih.

Sastojci:

500 ml mlake vode

kašičica soli

850 gr brašna

700 gr junećeg mlevenog mesa

2 glavice crnog luka

 pune kašike masla

100 ml ulja

kašika suvog začina

1/2 kašičica bibera

 

Preliv:

500 ml kiselog mleka

čen belog luka

 

Priprema:

Prosejati 750 gr brašna i pomešati ga sa solju te naliti vodu i umesiti testo. Testo se mora dobro izmesiti i biti glatko. Kada ste o uradili testo podeliti na 5 jednakih loptica od p 250 grama. Kada su loptice napravljene pokriti ih krpom i ostaviti da odstoje najmanje 30 minuta a najviše sat vremena. 

Za to vreme na drugoj strani iseckati sitno luk, dodati mleveno meso i suve začine kao i biber i to dobro izmesiti. Zatim otopiti maslo sa uljem na jakoj vatri, dok se ne sjedine i kad provri skloniti sa strane. 

Uzmite jufke, razvucite jednu po jednu i slažite kada ste ih prethodno dobro premazali ujem i maslacem. Kada ih poređate tako jednu iznad druge do pete zadnje koju ne mažete, pospite brašnom i stavite neko platno preko stola preko kojeg ćete razvući tu jednu veliku jufku. Pospite brašno preko platna i razvucite jufku preko stola koliko možete, a zatim i rukama. Isecite delove koji vise preko stola a zatim na ivici razvučene kore stavite jednu petiu nadeva i poprskajte malo uljem.

Uvijte jedan krug u rolat pa isecite testo i tako nastavite sa ostatkom testa i mesa i na kraju kada završite iseckajte sve rolne na jastučiće ili male rolnice dužine 3-4 cm. Premazati pleh uljem a zatim poređati jastučiće u krug i kada su poređani premazati ih uljem i otopljenim maslacem. Peći na 250 stepeni. Kada su ispečene mantije, na drugoj strani u kiselo mleko iseckati jedan čen beloluka pa time premazati mantije, poklopiti ih drugim plehom i ostaviti da odstoje 10 minuta pre služenja. 

 

BONUS VIDEO:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Komentari (0)