Jela sa mesom

Recept za BOSANSKU KVRGUŠU: Starinsko jelo koje morate probati!

Ovo jednostavno, a i iznad svega ukusno jelo, možete poslužiti kao ručak, vaši najmiliji će uživati.

01.09.2022 08:01

Recept za BOSANSKU KVRGUŠU: Starinsko jelo koje morate probati!
YouTube/printscreen

Kada poželite da napravite sočan obrok, a već su vam dosadila uobičajena jela koja svakodnevno imate na trpezi, starinski recepti su najbolje rešenje. Jedan od takvih je i recept za bosansku kvrgušu.

Reč je o jednostavnom jelu sa piletinom koje je pritom veoma ukusno i sočno.

Sastojci:

  • 1 kg piletine (bataci, karabataci, belo meso )
  • 1 kašika suvog začina
  • 1 ravna kašičica soli
  • nekoliko kašika ulja (7 do 10 )
  • 5 jaja
  • 200 gr oštrog brašna
  • 500 ml mleka

Priprema:

Piletinu odkostiti i skinuti kožu ako je baš debela, dok tanki komadići mogu ostati na piletini. U tiganj sipati nekoliko kašika ulja (3, 4), pa spustiti piletinu da se oko 10 minuta malo proprži. Uključiti rernu na 200 stepeni i u nju staviti pleh, keramičku tepsiju ili vatrostalnu posudu sa 4 kašike ulja da se zagreje. Dok se zagreva umutiti jaja, mleko, so i brašno i to tako da nema grudvica. Izvaditi zagrejano ulje pa usuti trećinu smese sa jajima. Preko poslagati piletinu, ravnomerno i onda preliti ostatkom smese. Staviti da se peče oko 40 minuta. Testo će nadoći pa pazite da ne bude jako plitka tepsija. Pečenu kvrgušu možete poslužiti uz pavlaku ili mladi sir.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Небојша

01.09.2022 10:08

Не зове се квргуша, него кљукуша.