Mnogi se sećaju serije „Porodično blago“ i čuvene replike starog deda Trajka koji svojoj snajki Emiliji uz vragolast osmeh predlaže: „a da pripremiš snajka janiju, ono makedonsko jelo? Mnogo mi se jede!“. Postavlja se pitanje odakle ovo jelo vuče korene, jer ga pripremaju na svim našim prostorima, jednako na jugu Srbije, Kosovu, ali i ostalim delovima zemlje, te i regionu. Zastupljeno je i u turskoj kuhinji.
Gurmani trljaju ruke na pomen ovog jela, jer znaju o kakvom se delikatesu radi. Iako je za nečiji stomak ono previše jako zbog ovčijeg mesa sa kojim se u orginalnom receptu priprema, teško ko da bi odoleo nekoj zakuski gde se ono degustira.
Janija je karakteristična za planinske krajeve, jer se pripremala kao pastirsko jelo i činila je sitima one koji su fizički bili aktivni, naročito na polju. Zahvaljujući manifestacijama na kojima se pripremaju ovakva jela, ono je sačuvano od zaborava. Evo kako da ga spremite.
Možda vas zanima…
Sastojci:
- kilogram ovčetine
- 2 kašike maslaca ili domaće masti
- 2 praziluka
- 3 čena belog luka
- 2 suve paprike
- lovorov list
- kašika tucane paprike
- 2 dl vode
- začin po želji (so i biber).
Priprema:
Iseckajte ovčetinu na kockice, a zatim je dodajte da se dinsta na prethodno otopljenu mast. Zatim dodajte praziluk koji ste takođe prethodno iseckali i dinstajte 15 minuta na tihoj vatri. Dodajte vodu u jelo, papriku, lovorov list i to kuvajte dva sata na tihoj vatri.
Kada jelo bude gotovo, oko desetak minuta pred kraj, dodajte beli luk, tucanu papriku, so, biber i još neki začin po vašem ukusu. Možete ga poslužiti sa salatom ili kiselim mlekom, u zavisnosti od toga šta volite.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)